Dermatologinja nam razotkriva sve mitove o SPF-u u koje već godinama naivno vjerujemo

Priprema li solarij doista kožu za sunce te jesu li proizvodi koji sadrže SPF kancerogeni?

by | 8 srpnja, 2021
mitovi o spf-u

Iz dana u dan doznajemo nove informacije o zaštitnom faktoru, kao i o suncu, no nekih se mitova nažalost nikako ne možemo riješiti.

Priče o pripremi kože za sunce solarijem čule smo još u srednjoj školi, jednako kao i one da nećemo pocrniti ako koristimo zaštitni faktor, no moramo priznati da nas je najviše šokirala nova teorija da je SPF krema zapravo koncerogena. Tvrdnje poput one da ćemo biti podložniji karcinomu u slučaju korištenja SPF-a koje nisu dokazane od strane stručnjaka i znanosti štetne su, no to ne moramo posebno naglašavati. Upravo zato, popričali smo specijalisticom dermatologije i venerologije u KBC Sestre milosrdnice, Dorom Madiracom Glasović koja nam je otkrila istinu koja stoji iza ovih dugovječnih mitova. (Pročitajte: Dermatologinja nam otkriva kako riješiti pojačano znojenje)

Mitovi o SPF-u u koje već godinama naivno vjerujemo

“Ako nisam izgorjela, znači da mi koža nije oštećena od sunca” 

Ne postoji zdrava preplanulost! Preplanuli ten je obrambena reakcija naših stanica protiv štetnog UV zračenja (sunce ili solarij).  Pretjerano izlaganje UV zračenju uzrokuje preuranjeno starenje kože (fotostarenje), pojavu hiperpigmentacija, bora, premalignih promjena i malignih tumora kože.

“Solariji pripremaju kožu za sunce” 

UV zračenje solarija jače je od podnevnog sunca u mediteranskim zemljama! O ozbiljnosti posljedica odlaska u solarij najbolje govori činjenica da je u nekim zemljama zabranjen za osobe mlađe od 18 godina, dok su neke u potpunosti zabranile njegovo korištenje.

“SPF je kancerogen”  

Do sada nije dokazana potencijalna karcinogenost preparata koji sadrže SPF, dok pravilnom fotozaštitom preveniramo nastanak zloćudnih tumora kože.

“Krema za sunčanje će vas sto posto zaštititi od sunca” 

Ne postoji proizvod za zaštitu od sunca koji u potpunosti može filtrirati UV zračenje. SPF krema samo je jedna od preporučenih metoda fotoprotekcije, pogotovo kod osjetljivih skupina i djece. Preporuka je izbjegavati izravno izlaganje u vrijeme kad je UV zračenje najintenzivnije (10-16 sati), zaštita adekvatnom odjećom, poželjno onom koja štiti od UV zračenja (UPF), šeširom širokog oboda i sunčanim naočalama.

Pročitajte: 5 krema za lice sa zaštitnim faktorom koji vam neće izazvati reakciju na licu

“Ako nanosite kremu za sunčanje, nećete preplanuti”

Niti jedna krema ne štiti u potpunosti od UV zračenja koje potiče proizvodnju melanina, pigmenta u koži koji apsorpcijom UV zračenja štiti našu DNK od mogućih oštećenja i određuje boju naše kože. Dakle, koža tamni i sa SPF kremom.

“Ako je krema za sunčanje vodootporna, ne treba je ponovno nanositi”

Bez obzira na vodootpornost, fotoprotektivno sredstvo je potrebno obnavljati u dovoljnoj količini svaka dva sata i nakon kupanja, brisanja ručnikom ili pojačanog znojenja.

Foto: Getty Images