Za one koji nemaju “zeleni“ prst: 5 prekrasnih biljka koje uspješno rastu u vazi s vodom

Prekrasan su dodatak svakom interijeru

by | 22 rujna, 2023
Uzgoj bilja u vodi

Mnoge se biljke mogu uzgajati u vodi, što ih čini odličnom opcijom za ljude s ograničenim prostorom ili one koji žele dodati dašak zelenila u svoj dom bez nereda koji donosi zemlja.

Mnoge sobne biljke imaju genetsku sposobnost puštanja korijena iz dijelova biljke koji su izloženi vlazi. Zbog ove njihove adaptacije možete uživati u zelenilu bez zemlje, u prozirnim staklenim posudama koje će najljepše istaknuti njihovu ljepotu.

Uzgoj sobnih biljaka u vodi izvrstan je hobi za početnike, one s ograničenim prostorom ili netolerantnošću na zemlju te one koji imaju problema sa zalijevanjem biljaka. Ova metoda uzgoja biljaka ne samo da zahtijeva minimalno održavanje već je i otporna na bolesti i biljne nametnike.

Pročitajte: 5 trikova kako da vaše sobne biljke prežive vaš godišnji odmor

Uzgoj bilja u vodi

5 biljaka koje odlično uspijevaju u vodi

Niste li uspjeli uzgojiti biljke u zemlji, dajte sebi još jednu šansu. S biljkama u vazi, šansa je puno veća da će vaši novi, zeleni prijatelji puno duže ukrašavati vaš životni prostor. Ovo je pet biljaka koje odlično usijevaju samo ako im date vazu s vodom i malo svjetlosti.

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)

Uzgoj bilja u vodi

Ove su biljke s razlogom su jedne od najpopularnijih sobnih biljaka. Lako ih je njegovati, mogu podnijeti uvjete slabog osvjetljenja i neće tako lako “pokupiti“ nametnika.

Pothos (Epipremnum aureum)

Uzgoj bilja u vodi

Pothos, poznat i kao vražji bršljan, još je jedna otporna sobna biljka koja se može uzgajati u vodi. Brzo raste i možete je namjestiti da raste u vis ako joj date rešetku, ili da pada ako je smjestite u viseću košaru. Pothos je tolerantan na širok raspon svjetlosnih uvjeta, što ga čini svestranom biljkom za svaku prostoriju u vašem domu.

Sretni bambus (Dracaena sanderiana)

Uzgoj bilja u vodi

Sretni bambus je još jedna popularna sobna biljka koja se često povezuje sa srećom i bogatstvom. Poznat je po svojoj uspravnoj zelenoj stapki na čijem vrhu izbijaju zeleni listići. Lako ga je uzgojiti u vodi. Sve što trebate jest jedna boca uskoga grla.

Filodendron (Philodendron spp.)

Uzgoj bilja u vodi

Postoji mnogo različitih vrsta filodendrona, a neke od njih mogu se uzgajati u vodi. Filodendroni su poznati po svom prekrasnom lišću, koje može biti različitih oblika, veličina i boja. Relativno ih je lako održavati, što ih čini dobrim izborom za početnike ljubitelje biljaka.

Kineski zimzelen (Aglaonema)

Uzgoj bilja u vodi

Više je varijanti ove biljke, a među ljubiteljima bilja najdraža je ona s ružičasto zelenim ili žuto zelenim listovima. Kineski zimzelen dobro podnosi uvjete slabog osvjetljenja a ima sposobnosti pročišćavanja zraka.

Kako uzgojiti biljku u vodi?

Uzgoj bilja u vodi

Za uzgoj bilo koje od ovih biljaka u vodi jednostavno odrežite stabljiku biljke i stavite je u staklenku ili vazu s filtriranom ili destiliranom vodom. Pazite da stabljika bude dovoljno dugačka kako listovi ne bi bili uronjeni u vodu. Stavite staklenku ili vazu na svijetlo mjesto zaštićeno od izravne sunčeve svjetlosti. Promijenite vodu svakih nekoliko dana kako bi ostala svježa.

U roku od nekoliko tjedana, trebali biste početi vidjeti korijenje koje se formira na stabljici. Nakon što korijenje bude dugačko nekoliko centimetara, ako želite, biljku možete presaditi u posudu napunjenu zemljom ili je ostaviti u vodi.

Pročitajte: 7 originalnih ideja kako ukrasiti dom sobnim biljkama

Foto: Karolina Grabowska/Pexels; Nuclear_lily, Pikusisi-Studio, solarisimages, kampol Jongmeesuk, Dewin ‘ Indew, iStock/Getty Images Plus via Getty Images