5 trikova kako da vaše sobne biljke prežive vaš godišnji odmor

Savjeti za one koji nemaju ljubaznog susjeda

by | 28 srpnja, 2023
njega bilja kada niste kod kuće

Ako nemate “tetu čuvalicu” za vaše sobno bilje, slijedite ova jednostavna pravila da biste se s godišnjeg odmora vratili kući sretnim i hidriranim biljkama.

Mnogi ljubitelji bilja zabrinuti su oko zalijevanja svojih sobnih biljaka dok su na odmoru. Zapravo, pomisao da vaše omiljeno cvijeće i biljke umire dok ste na odmoru može uzrokovati dosta stresa – osobito ako ste u njihov rast uložili puno vremena i truda.

Tijekom sparine u jeku ljeta, i samo tjedan dana odsutnosti može izazvati štetu, a zalijevanje biljaka tijekom godišnjeg odmora može se činiti nemogućim zadatkom. Ali bez panike! Donosimo nekoliko trikova pomoću kojih ćete ih lako i jednostavno održavati hidriranima dok ste odsutni, bez da se oslanjate na ljubaznog susjeda.

Pročitajte: 7 originalnih ideja kako ukrasiti dom sobnim biljkama

njega bilja kada niste kod kuće

5 pravila za njegu sobnog bilja kad niste kod kuće

Odlazak od kuće ne znači da vaše biljke moraju patiti od nedostatka vode. Slijedite naše jednostavne ideje za zalijevanje biljaka dok ste na odmoru i vaša će zelena oaza ostati zdrava i hidrirana dok se vi opuštate negdje drugdje.

1. Zaštitite ih od direktnog sunca

Maknite biljke s prozorske daske, balkona ili svakog mjesta gdje su na jakom, direktnom izvoru sunčeve svjetlosti.

2. Iskoristite snagu grupe

Grupirajte svoje biljke da bi stvorile vlažnu mikroklimu, a biljke koje vole vlagu stavite u podložak s vlažnim šljunkom. Kako voda bude isparavala, stvorit će oko biljaka vlažan sloj.

3. Napravite kupku za biljke

Napunite kuhinjski sudoper vodom i stavite ručnik na dio sudopera za sušenje posuđa, tako da se jednim krajem namače u vodi. Stavite biljke na ručnik, koji će se natopiti i posredno ih hidrirati. Slično možete napraviti u kadi ili tuš-kabini.

njega bilja kada niste kod kuće

4. Počastite ih bocom vode

Napravite drip-bocu kojom ćete navodnjavati velike biljke. Odrežite dno plastične boce i odvijačem probušite malu rupu u čepu. Okrenite bocu naopako te oprezno ugurajte čep i bocu do vrata u zemlju. Napunite bocu vodom da biste napravili spremnik i omogućili navodnjavanje kap po kap do korijenja.

5. Nahranite svoje biljke

Osim vodom, biljke treba hraniti gnojivom koje je dostupno u različitim oblicima, od tekućih pripravaka do granula ili štapića za gnojidbu. Alternativno, umjesto kupovnih supstrata, možete iskoristiti i BIO otpad iz kuhinje, kao što su ljuske jaja, kore od banana ili ohlađenu vodu u kojoj se kuhalo povrće ili jaja. Ako svoje biljke niste nahranili u proljeće, sada je krajnje vrijeme.

Pročitajte: Tri nimalo zahtjevne biljke koje će prirodno rashladiti vaš dom

Foto: Pexels/Cottonbro studio