Snježana Gottstein: Kako živjeti izvan ograničenja?

by | 2 lipnja, 2020

Prije samo dva ili tri mjeseca svi smo imali planove kamo ćemo ići, što ćemo raditi. Bili smo puni života i entuzijazma, veselili smo se i malim stvarima i sitnicama, kao i velikima. Trčali smo i jurili uokolo, osjećali se slobodno, i sve je to bilo normalno, sve se podrazumijevalo. To je bio život na koji smo navikli, naša svakodnevica, puno toga bilo je poznato.

Budite li se i vi i nemate pojma što ćete danas? Kao da ispred vas ne postoji gotovo ništa, sve djeluje prazno, puno toga je neizvjesno. Od vedre i vesele osobe postali ste bezvoljni i nezainteresirani za bilo što. Puno toga vam više nema smisla i ne znate što biste sada. Ako ste se prije samo malo brinuli oko nečega, sada vas to zaokuplja sve više i više. Da ne spominjemo koliko puta se pojavi strah kako ćemo dalje.

Niste samo vi, i ja sam se puno puta ovih dana zatekla u tom stanju i pitala samu sebe: “Što je sada ovo? Ovo nisam ja! Odakle ovo?” Kad pogledato realno oko sebe, i znate da nemate razloga za zabrinutost, no ona je ipak tu. Doslovno osjećate kako vam se uvlači pod kožu, obuzima vas sve više i više… Cijelo tijelo vam postaje zaokupljeno vrlo čudnim osjećajima na koje do sada niste navikli. Možda i jeste, ali u puno blažem obliku.

Na svu sreću, postoje tehnike i alati Access Conscousnessa® koji vam mogu pomoći u tim situacijama:

1. Pitajte: “Kome ovo pripada?”
Što ako ti osjećaji i emocije nisu vaši? Što ako ste jednostavno samo svjesni svih ljudi i svega što se događa oko vas, u vašoj okolini? Mi smo kao radio antene i skupljamo sve signale kilometrima oko sebe. Čak 98 posto misli, osjećaja i emocija za koje ste do sada mislili da su vaši, zapravo nisu. Za svaki osjećaj, misao, emociju, intenzitet u tijelu koji se pojavi, možete pitati: “Kome ovo pripada?”. Kad postavite to pitanje i osjetite lakoću, to je znak da ne pripada vama. Svaki put kada bi se pojavio osjećaj zabrinutosti, pitala bih se: “Je li ovo moje?”, i odgovor je uvijek bio NE, to ne pripada meni. Pa ako to nije moje, onda bih pitala dalje: “Je li to od nekog drugog?” i na to je odgovor uvijek bio DA. Što možemo učiniti ako to ne pripada nama? Možemo to jednostavno otpustiti od sebe i vratiti tamo odakle je došlo.

2. Birajte svakih 10 sekundi
Ako radimo stvari kao što smo radili jučer, ponavljajući iste navike, ne možemo očekivati drukčiji rezultat ili bilo koju promjenu. Čak suprotno, upadamo sve dublje i dublje u stanje straha, briga, usamljenosti, bezvoljnosti… Sve više zaboravljamo na sebe i na to da uvijek imamo izbora. Možemo izabrati da budemo zabrinuti, ili možemo birati nešto drugo. Možemo izabrati da budemo ljutiti na nekoga cijeli dan, ili možemo nakon samo 10 sekundi to ne birati. Kako? Zapravo je jako jednostavno: pomislite na osobu na koju ste ljutiti u ovom trenutku i sada budite na nju ljutiti, najviše što možete, u idućih 10 sekundi. U sljedećih 10 sekundi volite tu osobu. Nakon 10 sekundi ponovno budite ljutiti na nju, a kad tih 10 sekundi prođe, ponovno je volite. I tako mijenjajte iz ljutnje u voljenje svakih 10 sekundi. Što se dogodilo nakon što ste ovo prakticirali samo par minuta? Je li i vama postalo smiješno to što ste se ljutili na tu osobu? Ili odjednom nemate više nikakav osjećaj prema toj osobi?

Pitanje je koliko dugo se možete na nekoga ljutiti? SAMO 10 sekundi! Koliko dugo možete biti zabrinuti? SAMO 10 sekundi! Koliko dugo možete biti tužni? SAMO 10 sekundi, dok ne izaberete nešto drugo. Možete biti tužni, a u idućih 10 sekundi možete izabrati da budete sretni i da se zabavljate. Nemojte zaboraviti da uvijek imate IZBORA!

3. Sve je samo zanimljivo gledište
Trenutačno smo bombardirani raznim informacijama i vijestima. Koliko često ste čuli da će biti jako teško vratiti se u normalu? Ili ste čuli da nam se virus vraća najesen? Ako to prihvatimo, složimo se s tim, i nastavimo to i sami ponavljati, što ćemo kreirati? S čime se sve slažete, ili protiv čega se borite? Što kad bi sve to postalo za vas samo zanimljivo gledište?

Ako ponovite više puta da nemate drugog izbora, što to kreira? Ostat ćete u istom stanju i potvrditi sebi da nemate drugog izbora. Ali možete sebi reći: “Zanimljivo je da ja imam to gledište kako nemam drugog izbora!” i ponoviti to više puta. Primijetit ćete da postaje sve lakše i to je vrlo koristan alat koji vam pomaže u otpuštanju vlastitih gledišta.

Snježana Gottstein

Želite li više alata te naučiti kako kreirati život izvan ograničenja, uključite se u jednogodišnji program Living Beyond Limitations

Više informacija možete pronaći na stranici www.snjezanagottstein.com i na broju telefona 00385 91 200 8959.

Piše: Snježana Gottstein, Life, Energy & Body Coach

Foto: Yoann Boyer / Unsplash