Od 200 simptoma dugog COVID-a, popis je sada sužen na ovih 12

Iako je pandemija službeno gotova, o simptomima dugog COVID-a još uvijek se priča

by | 1 lipnja, 2023
simptomi dugog covida

Nova je studija svoj dugačak popis sumnjivih simptoma dugog COVID-a suzila na samo njih nekoliko.

Prethodno se smatralo da je više od 200 simptoma povezano s tajanstvenim dugotrajnim stanjem, ali ono je sada jasno definirano s 12 najčešćih i dosljednih simptoma.

Otkako je COVID-19 prvi put postao globalna zdravstvena kriza, izvješća o kroničnim i dugoročnim učincima nakon infekcije su rasla. Simptomi su uključivali “moždanu maglu”, umor i gubitak njuha, a težina je varirala od relativno blagih do ozbiljnih i iscrpljujućih.

Jedini kriteriji za identifikaciju bili su aktualni simptomi, recidivi ili novi simptomi koji se pojavljuju 30 ili više dana nakon infekcije. Znanstvenici su se pitali je li jedno stanje uzrokovalo te probleme ili je niz stanja nakon COVID-a 19 grupiran zajedno, slično mnogim neurološkim bolestima.

To je ilustrirano činjenicom da dugi COVID ima opsežan popis prijavljenih simptoma – Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da je više od 200 različitih zdravstvenih problema povezano s ovim stanjem. Ako se želi uspostaviti sustav dijagnoze, istraživačima je potrebno jasnije razumijevanje o tome što je zapravo dugi COVID.

Suradnja istraživača iz SAD-a uzela je podatke o pacijentima iz skupine od gotovo 10 000 ljudi, od kojih je 8646 prethodno imalo COVID-19, a kontrolnu skupinu činilo je 1118 ispitanika koji nisu imali COVID.

Istraživači su ispitali svaku osobu i napravili popis najčešće prijavljenih simptoma, ocjenjujući koliko su usko povezani s COVID-om.

Pročitajte: Studija otkriva zašto se toliko brinemo i kako to zapravo utječe na nas 

12 najproduktivnijih simptoma povezanih s dugim COVID-om:

1. gubitak mirisa/okusa

2. slabost nakon napora

3. kronični kašalj

4. “moždana magla”

5. žeđ

6. palpitacije/ubrzano lupanje srca

7. bol u prsima

8. umor

9. promjene u seksualnoj želji ili sposobnosti

10. vrtoglavica

11. gastrointestinalni simptomi

12. abnormalni pokreti

Studija ima neka ograničenja, kao i sve studije ove vrste. Podatke su ispitanici sami prijavljivali, što ostavlja prostora za to da podaci mogu biti netočni, ali ipak se čini da su rezultati u skladu s prethodnim uobičajenim simptomima o kojima su izvještavali istraživači dugog COVID-a.

Pročitajte: Jedna vrsta pića uvelike povećava rizik od rane smrti za dijabetičare 

Foto: Drazen Zigic iStock/Getty Images Plus via Getty Images