Odobren prvi kućni test koji otkriva i COVID i gripu. Evo o čemu se radi

Ako imate temperaturu i kašljete, ne morate više ići k liječniku da biste saznali radi li se o gripi ili virusu COVID-19

by | 2 ožujka, 2023
test na gripu i covid

Američka Uprava za hranu i lijekove odobrila je prvi test kod kuće koji korisnicima može otkriti imaju li gripu i/ili COVID-19.

Test koji je izradila kalifornijska biotehnološka tvrtka Lucira Health koristi jedan bris nosa koji ste sami uzeli i može dati rezultate za otprilike pola sata. Test se može kupiti bez recepta. Ovlašten je za samostalno uzimanje djece od 14 godina ili starijih, ili ga odrasla osoba može dati djetetu od dvije godine pa naviše.

Test za gripu i COVID u jednom

Test može identificirati negativan rezultat za influencu A s više od 99 % točnosti i pozitivan rezultat s više od 90 % točnosti. Sto posto je točan za negativne COVID-19 uzorke i više od 88 % točan za pozitivne rezultate.

Nije bilo dovoljno slučajeva gripe B dok je Lucira testirala proizvod za mjerenje te učinkovitosti, pa tvrtka kaže da će morati napraviti test u stvarnim uvjetima kad bude dovoljno virusa u cirkulaciji. Ali u laboratorijskim studijama, zabilježeno je gotovo 100 % negativnih slučajeva.

Svi testovi nose rizik od lažno pozitivnih ili negativnih rezultata. Osobe koje su pozitivne na gripu ili COVID-19 trebaju poduzeti mjere opreza kako ne bi širile bolest. Negativne rezultate treba potvrditi laboratorijskim testom ako je potrebno za liječenje bolesnika.

Studije pokazuju da test kod kuće može biti manje točan od laboratorijskog jer korisnici možda neće uzeti dovoljno dobar uzorak za valjani rezultat. Pružatelji zdravstvenih usluga također mogu imati osjetljivije testove.

Osobe koje imaju simptome slične gripi ili COVID-u, ali su testovi negativni, možda imaju drugu vrstu respiratorne infekcije i trebaju dobiti naknadnu skrb.

Povijesno gledano, liječnici nisu bili voljni prepustiti testiranje svojim pacijentima, ali pandemija virusa COVID-19 promijenila je dio tog mindseta. Istraživanja su pokazala kako ljudima nije potrebna medicinska obuka da bi se testirali na respiratorne bolesti.

Iako je intenzitet pandemije usporen i broj slučajeva opada, SAD je ovaj tjedan još uvijek imao 236 131 novih slučajeva, 2407 smrtnih slučajeva i prosječno 3461 hospitalizaciju, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Aktivnost sezonske gripe je niska na nacionalnoj razini, kako kaže CDC.

Testovi na COVID-19 i gripu korisni su jer se obje bolesti mogu liječiti različitim lijekovima, a ti lijekovi najbolje djeluju kad se uzmu što je prije moguće nakon što simptomi počnu, kako piše CNN.

“Današnja autorizacija prvog OTC testa koji može detektirati gripu A i B, zajedno s virusom SARS-CoV-2, velika je prekretnica u omogućavanju većeg pristupa potrošačima dijagnostičkim testovima koji se mogu provoditi u potpunosti kod kuće,” dr. Jeff Shuren, direktor FDA-inog Centra za uređaje i radiološko zdravlje.

Pročitajte: Stolica za vrijeme menstruacije: što je normalno, a što nije?

Foto: Tatiana iStock/Getty Images Plus via Getty Images