Evo koji su najznačajniji simptomi nove dominantne varijante virusa COVID-19

by | 1 travnja, 2022
covid BA.2 varijanta

Vrlo zarazna podvarijanta omikron BA.2 sada je dominantna kao soj koronavirusa u SAD-u te uzrokuje više od polovice svih infekcija COVID-19 – objavio je ovog tjedna Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. BA.2 je uzrokovao između 51 % i 59 % svih novih infekcija COVID-19 u SAD-u u tjednu koji završava s 26. ožujkom, u odnosu na procijenjenih 39 % svih novih infekcija od tjedna prije.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, BA.2 je također glavni uzrok virusa COVID-19 na globalnoj razini, nadmašujući dvije druge omikron varijante BA.1 i BA 1.1 te postaje dominantan soj. Od njegovog pojavljivanja, broj međunarodnih slučajeva, koji je opadao od prvog tjedna siječnja, ponovno raste, kako piše cnn.com.

U Velikoj Britaniji, koja ima više cijepljene populacije od SAD-a, kombinacija ukinutih ograničenja, slabljenja imuniteta i još zaraznije varijante virusa stvorila je novi val BA.2. Slučajevi bolesnika od virusa COVID-19, hospitalizacije i smrtni slučajevi rastu od kraja veljače, a sada je tjedni prosjek novooboljelih otprilike kao i krajem siječnja.

Pročitajte: Otkrivena je nova potencijalna terapija za COVID-19, evo o čemu je riječ

Prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, prošlog je mjeseca BA.2 varijanta činila oko 35 % slučajeva, a BA.1 oko 57 %. Čini se da je ova nova varijanta i do 30 % lakše prenosiva, a vjerojatno radi razlika u aminokiselinama, proteinima, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Simptomi BA.2 varijante COVID-19

Prema WHO, nema prevelikih razlika između ove dvije podvarijante omikrona kad je u pitanju to koliko će bolest biti ozbiljna, što znači i da su simptomi vrlo slični kao i kod originalne omikron varijante. Simptomi mogu biti različiti kod svakoga, ali će vjerojatno ova varijanta izazvati simptome poput prehlade i gripe, a to uključuje temperaturu, kašalj i umor. Kod omikrona se ipak puno rjeđe javlja gubitak mirisa i okusa te ozbiljne komplikacije poput upale pluća. Omikron će rezultirati puno blažim simptomima kod osoba koje su cijepljene i koje su primile booster dozu.

Pročitajte: Teži oblik bolesti COVID-19 uvelike je povezan s rizicima za mentalno zdravlje – evo što pokazuje nova studija

Ipak, oni koji nisu cijepljeni simptome mogu razviti u nešto ozbiljnije pa čak i dovesti do hospitalizacije ili čak i smrtnog ishoda. Neke osobe neće imati nikakve simptome i ako se zaraze, a to se odnosi na otprilike jednu od pet osoba, pa su upravo iz tog razloga, ali i zato što se ova nova varijanta jako lako širi, stručnjaci u Americi proglasili kako se moraju uvesti mjere da bi se zaustavilo tako brzo širenje virusa.

“Neki programi bi mogli pomoći da se to napravi i da pripazimo kako ćemo reagirati na ovo novo stanje”, izjavila je Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće. Važno je i dalje testirati se ako ste bili u društvu zaraženih osoba, ali i ako osjećate bilo kakve simptome koji bi mogli značiti da ste zaraženi virusom COVID.

Pročitajte: Sve češća pojava kardiovaskularnih smetnji u post-COVID periodu

Foto: Pexels