Sastojke koje nikad ne biste trebali stavljati na kožu otkriva nam dermatologinja

Kućnu ljekarnu ostavite po strani

by | 23 kolovoza, 2021

Beauty svijet se, baš kao i ostatak svijeta, u posljednjih nekoliko godina sve više mijenja. Ili se vraća na početak, nismo ni sami sigurni – samo znamo da se sve više počeo okretati prema čistim sastojcima i prirodnoj kozmetici.

Kad kažemo “prirodna kozmetika”, pritom ne mislimo na kućne sastojke koje ćete nanijeti na svoju kožu, ali s obzirom na to da znamo kako još uvijek mnogi od nas koriste i takve metode rješavanja problema na koži, popričali smo s Dorom Madiracom Glasović, specijalisticom dermatologije i venerologije u KBC Sestre milosrdnice koja nas je upozorila na to što nikako ne bi smjeli stavljati na svoju kožu.

Sastojci koje nikad ne biste trebali stavljati na kožu

Limun – za liječenje akni i hiperpigmentacija.

Limunov sok ima nižu pH vrijednost od normalnog pH naše kože i može oštetiti kožnu barijeru, uzrokovati iritativni kontaktni dermatitis i kod osjetljivih pojedinaca i kemijske opekline kože koje mogu cijeliti ožiljcima i postupalnim hiperpigmentacijama. Također, furokumarini, spojevi koji su sastavni dio citrusa su jaki fotosenzibilizatori, odnosno u kombinaciji s UV zračenjem mogu uzrokovati akutno oštećenje kože koje nazivamo fitofotodermatitis. Ova upala kože karakterizirana je crvenilom, oteklinom i pojavom mjehura, uz osjećaj žarenja i bolnosti na fotoeksponiranoj koži.

Soda bikarbona

Ponekad se preporučuje za čišćenje i piling lica, no alkalni pH može uzrokovati oštećenja kožne barijere, isušivanje i iritaciju kože. Također, čestice sode bikarbone previše su grube za našu kožnu barijeru te mogu dovesti do izraženije iritacije i posljedično pogoršanja promjena kože, pogotovo akni i ekcema.

Maslinovo ulje

Iako ima dokazanih dobrobiti za zdravlje, nanošenje maslinovog ulja na kožu lica, pogotovo kod mješovitih i masnih tipova kože sklonih aknama, može začepiti pore i djelovati komedogeno. Tako dolazi do pojačanog rasta bakterija, upale i pogoršanja akni.

Sirova jaja

Maske od sirovih jaja ili bjelanjka popularno se koriste za zatezanje i pomlađivanje kože. Ova termički neobrađena namirnica može sadržavati bakterije roda Salmonella koje uzrokuju salmonelozu, akutni gastroenteritis praćen febrilitetom, mučninom i grčevima u trbuhu, uz proljev i povraćanje.

Medicinski alkohol

Ako imate mješovitu i masnu kožu sklonu aknama, alkohol neće pomoći u uklanjanju masnog sjaja i djelovati protuupalno. Dapače, uklonit će esencijalne lipide s površine naše kože i uzrokovati oštećenje kožne barijere i dehidraciju, što dovodi do pojačanog lučenja sebuma i nastanka akni.

Foto: bernardbodo via Getty Images