
Ove namirnice bogate magnezijem pomoći će vam lakše zaspati
Često čujemo da nije zdravo jesti prije spavanja. Dok se slažemo da teški, obilni obroci kasno navečer nisu baš najbolja opcija, stručnjaci zapravo...
Musaka je jedno do onih jela kojemu malo tko može odoljeti. U slučaju da trenutačno pazite na kalorije, imamo za vas laganiju, proljetnu verziju ovog poznatog jela, s manje kalorija.
Sve što treba napraviti da bi musaka imala puno manje kalorija jest zamijeniti krumpir tikvicama. Budite sigurni da ćete dobiti vrlo ukusno i lagano jelo. Naime, osim s krumpirom, musaku možete napraviti i s tikvicama ili patlidžanom. Želite li dodatno smanjiti broj kalorija, izbacite parmezan iz recepta. I ovu musaku, kao i onu klasičnu, možete preliti umućenim jajima s mlijekom, no vrlo je ukusna i bez toga.
Sastojci:
800 g tikvica, narezanih na kolutove
1 glavica luka, narezanog na kockice
450 ml umaka od rajčice
600 g mljevenog mesa
2-4 češnja češnjaka, ispasirana
2 žlice maslinovog ulja
sol i papar po ukusu
1½ žličice sušenog origana
1 lovorov list
1 šalica ricotta sira
¼ šalice mljevenog parmezana
svježe začinsko bilje po izboru, nasjeckano
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C i podmažite posudu za pečenje (30 x 20 cm) maslinovim uljem. Zagrijte ulje u velikoj tavi, na srednje jakoj temperaturi. Dodajte luk i pirjajte dok ne postane staklast i mekan, oko 3-4 minute. Dodajte češnjak i pirjajte još jednu minutu.
Zatim dodajte meso i pirjajte sve dok ne promijeni boju. Miješajte cijelo vrijeme. Dodajte umak od rajčice, lovorov list, origano, sol i papar. Kad proključa, smanjite temperaturu i kuhajte dok se umak ne zgusne, oko 15 minuta. Sklonite sa štednjaka i uklonite lovorov list.
Na dno tepsije redajte tikvice, pa preko posipajte meso i ricotta sir. Zatim opet stavite sloj tikvica, pa meso, pa ricotta sir. Postupak je isti kao i za klasičnu musaku od krumpira. Na vrhu trebaju biti tikvice, po kojima na kraju posipajte parmezan.
Pecite musaku 25-30 minuta, a zatim dodajte svježe začinsko bilje po želji.
Napomena: Kad narežete tikvice, posolite ih i ostavite da odstoje barem pola sata kako bi ispustile višak tekućine. Zatim ih dobro ocjedite i poredajte na papirnati ubrus.
Dobar tek!
Foto: vaaseenaa/iStock via Getty Images Plus