Četiri važna savjeta za sve koji osjećaju pritisak da smršave prije ljeta

by | 20 svibnja, 2024

Kako se ljeto približava, mnogi osjećaju pritisak da postignu “savršeno” tijelo za plažu, a posebice žene.

Ovaj pritisak često dolazi od društvenih medija, reklama i općenitih standarda ljepote koje nam nameće društvo. No važno je zapamtiti da je naše tijelo vrijedi puno više od površnog izgleda.

Svi zaslužuju osjećati se dobro osjećaju u vlastitoj koži bez obzira na godišnje doba. A upravo prihvaćanjem svog tijela i fokusiranjem na zdravlje i dobrobit, možete smanjiti stres i pritisak povezan s izgledom.

Uvijek se sjetite – vaše tijelo je vaš saveznik, a ne neprijatelj. Prakticiranjem zahvalnosti, prihvaćanjem jedinstvene ljepote i okruživanjem pozitivnim utjecajima, možete graditi zdraviji i sretniji odnos prema svom tijelu. I to doista nije samo fikcija, već je itekako moguće!

Kako se oduprijeti pritisku mršavljenja prije ljeta?

Birajte zahvalnost umjesto samokritičnosti

Umjesto da se fokusirate na ono što smatrate nedostacima, pokušajte svakodnevno prakticirati zahvalnost za sve što vam vaše tijelo pruža. Na primjer, umjesto da kritizirate svoje tijelo zbog kilograma viška, zahvalite mu na zdravlju, snazi, sposobnosti da se krećete i uživate u životu.

Istraživanja sugeriraju poticanje zahvalnosti prema našim tijelima i to tako što ćete izdvojiti vrijeme da se fokusirate na stvari koje cijenite kod sebe i koja vam može pomoći u poboljšanju slike o tijelu.

Evo jednostavne vježbe koju preporučuju stručnjaci: razmislite o tri stvari koje vam se sviđaju na vašem tijelu i zapišite ih. Možete to raditi pet minuta ili jednostavno zapisati u bilježnicu ako ne vodite dnevnik.

I to ne moraju biti fizičke stvari koje volite na sebi – to može biti i način na koji reagirate osmijehom kada ste sretni, ili volite činjenicu što možete izdržati trening bez problema jer vam tijelo to dopušta?

Usredotočite se na zdravlje, ne na brojke

Umjesto da se fokusirate na brojke na vagi, usredotočite se na to kako se osjećate. Pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost trebaju biti motivirani željom za boljim zdravljem, a ne samo željom za gubitkom težine.

Vodite računa o svom tijelu i umu kroz balansiranu prehranu, dovoljan unos vode, dovoljno sna i vježbanje na koje nemojte gledati kao teret i nešto što morate, već nešto što će vašem tijelu i umu osigurati zdravlje i dobrobit.

Okružite se pozitivnim utjecajima

Ponekad je najteži dio pritiska za mršavljenjem dolazi iz okoline – društvene mreže, prijatelji ili čak obitelj. Birajte pažljivo koga pratite na društvenim mrežama i okružite se ljudima koji vas podržavaju i prihvaćaju takvima kakvi jeste.

Pratite profile koji promoviraju tjelesnu pozitivnost i zdravlje, a ne one koji promoviraju nerealne standarde ljepote.

Zapamtite da su društveni standardi prolazni

Ljepota je subjektivna te varira kroz kulture i vremena. Ono što je danas moderno, sutra može biti zastarjelo. Sjetite se da su standardi ljepote često diktirani medijima i industrijom ljepote, a ne vašom pravom vrijednošću kao osobe.

I zapamtite jednom zauvijek i uvijek si ponavljajte – vaša ljepota dolazi iz vaše jedinstvenosti i autentičnosti, a ne iz pridržavanja nekih nerealnih i promjenjivih standarda.

Pročitajte: Oprah je poslala javnu ispriku zbog postavljanja nerealnih standarda za mršavljenje 

Foto: Youngoldman iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels