Oprah je poslala javnu ispriku zbog postavljanja nerealnih standarda za mršavljenje

by | 14 svibnja, 2024
oprah winfrey mršavljenje

Oprah Winfrey nedavno je iskreno progovorila o svojoj ulozi u promicanju kulture dijeta i mršavljenja.

Kao voditeljica popularnog talk showa, čiji je nedavni gubitak značajne težine izazvao priličnu pozornost, Winfrey je odlučila staviti to iskustvo u kontekst te pozvati na razmatranje brzih dijeta kao nečega što može biti štetno.

“Kroz svoje platforme, kroz časopis, kroz talk show već 25 godina i na internetu… dala sam velik doprinos tome,” priznala je. “Ne mogu vam reći koliko sam emisija o mršavljenju i makeovera napravila, a oni su glavna stvar otkako radim na televiziji.”

Winfrey se otvoreno suočila s činjenicom da je i sama bila zarobljena u kulturi prehrane, podvrgavajući se ekstremnim dijetama i suočavajući se s oštrim kritikama zbog svoje težine u medijima.

Nakon što je krajem prošle godine iznenada pokazala svoju vitku liniju, prvo je tvrdila da je postigla rezultate isključivo tjelovježbom i zdravom prehranom, prije nego što je priznala da uzima lijek Ozempic te tako istaknula njegovu ulogu u procesu mršavljenja.

O ovoj temi Winfrey je govorila na trosatnom specijalu u kojem je detaljno razmotrila svoje iskustvo s mršavljenjem te svoju ulogu u promicanju takozvane kulture dijeta. Posebno je naglasila da su ekstremni napori za mršavljenjem, koje je prikazivala u svojoj emisiji, na kraju imali dubok utjecaj na nju i na druge.

U ovom iskrenom razgovoru, Winfrey nije bila sama. Svoje priče podijelili su i drugi javni likovi poput Rebel Wilson i Amber Riley, što je dodatno produbilo razumijevanje ove teme – o kojoj treba očito sve više javno pričati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oprah (@oprah)

Priznala je da je usredotočenost na težinu postavila nerealne standarde za gledatelje showa. Da, to su standardi koje čak ni ona nije mogla podržati i rekla je da je “postavila standard za ljude koji ni ona, a niti bilo tko drugi, ne može održati.”

Oprahina isprika zbog promicanja nedostižnih standarda i načina života svakako djeluje iskreno, a njezino otvoreno suočavanje s tim pitanjima može poslužiti kao korak prema osvješćivanju o važnosti zdravog i održivog pristupa prehrani i tjelesnoj aktivnosti.

Foto: Kevin Winter/Staff Getty Images Entertainment via Getty Images; Instagram