Policistični jajnici i gubitak kose – ima li rješenja?

by | 5 listopada, 2021
policistični jajnici, opadanje kose

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) predstavlja hormonalnu neravnotežu i dolazi s nizom simptoma koji uključuju neredovite menstruacije, nenamjerno povećanje tjelesne težine, akne, dlačice po tijelu i licu. Međutim, valja spomenuti još jedan simptom ovog sindroma – neočekivani gubitak kose. PCOS može pridonijeti opadanju kose zbog povećane razine testosterona od normalne, a glavni razlog tome je izrazito povišena razina androgena, što je česta pojava u čak 82 % žena.

Žene koje imaju dijagnozu policističnih jajnika, koji je ključan uzrok neplodnosti, proizvode i više androgenih hormona, što dovodi do opadanja kose, pojačane dlakavosti ili akni. Androgeni se ponekad nazivaju i muškim hormonima, glavni su hormoni zaduženi za pubertet te upravo oni pokreću rast dlaka na pazusima i intimnim područjima. Dakle, ako imate PCOS, vaše tijelo će doživjeti još i dodatnu proizvodnju androgena. Liječnici smatraju da ovaj hormon itekako utječe na ženski spol kroz život.

Pročitajte: 8 razloga zašto vam ispada kosa, koliko su ozbiljni i što učiniti

Što učiniti u vezi opadanja kose?

Kod opadanja kose kod žena – folikul vlasi ostaje “živ”, a to znači da postoji mogućnost ponovnog poticanja rasta kose određenim tretmanima. Dr. Smith za Health.com govori da su planovi liječenja opadanja kose povezane s PCOS-om često prilagođeni svakom pojedinom pacijentu. Značajan korak bio bi korištenje kontracepcijskih pilula koje bi pomogle u snižavanju razine testosterona. Ali, to će daleko više pomoći samo u kontroli rasta dlačica iznad gornje usne ili na bradi.

Preporučuju se i metode poput svakodnevne masaže kose i tjemena, ali i mogućnost liječenja laserskim terapijama. Uz to, nemojte zaboraviti ni na prirodne lijekove za poticanje rasta kose – vitamine i dodatke poput biotina, kolagena i cinka, koji su povezani s mogućnošću poticanja rasta kose.

Zapamtite – pomaka nema preko noći, strpljenje je ključno pa može proći i do šest mjeseci a da ne vidite razliku.

Pročitajte: Jedna od posljedica koronavirusa je i gubitak kose, saznajte što pokazuju znanstvena istraživanja

Kad otići liječniku zbog gubitka kose?

Ako imate neočekivani gubitak kose, a nemate dijagnozu policističnih jajnika, vrlo je važno da vas pregleda liječnik opće prakse ili dermatolog. Isto to vrijedi i za simptome poput neredovitih menstruacija, akni, debljanja – tada valja otići na pregled kod svoga ginekologa kako bi se odredilo što je točno uzrok tome i postavila dijagnoza.

Pročitajte: Mislite da vam opada puno kose? Evo kada potražiti pomoć

FOTO: Element5 Digital/Pexels