8 razloga zašto vam ispada kosa, koliko su ozbiljni i što učiniti

Ispadanje kose može biti pokazatelj ozbiljnih bolesti

by | 6 svibnja, 2021

Padanje kose na dnevnoj bazi je potpuno normalna i prirodna stvar, no ako ju gubite u većim količinama, može biti teško shvatiti zbog čega je to tako.

Većinom, minimalan gubitak kose znači da vaš organizam proizvodi novu, mladu i zdraviju, te zamijenjuje onu staru. Otprilike gubljenje do oko 100 vlasi kose dnevno je zapravo u redu, no ako niste sigurni je li to u redu i za vas ili ste primijetili da je više nego uobičajeno, obratite pažnju na nekoliko znakova zbog kojih se dobro javiti liječniku opće prakse ili dermatologu. Statistički podaci ukazuju da se gubitak kose javlja kod gotovo 70 % muškaraca te 30 % žena. Ako vas gubitak kose muči, prije razmišljanja o mogućnostima liječenja, razgovarajte sa svojim liječnikom o uzroku i najboljim mogućim tretmanima za određenu vrstu gubitka kose.

Nagli gubitak kilograma i promjena prehrane
Restriktivna dijeta može uzrokovati gubitak kose budući da tijelo prestaje dobivati iste hranjive tvari kao i prije. Kosi pomažu proteini, zato ih unosite dovoljno svaki dan kako ne biste gubili vlasi.

Visoka temperatura
Imate li visoku tjelesnu temperaturu (38 stupnjeva i više), stanice kose nakratko stanu raditi kako bi se tijelo borilo s infekcijom. Što je viša i duža temperatura to je veća šansa gubitka vlasi. (Pročitajte: Kako postići da vam se kosa manje masti?)

Nedostatak vitamina
Na gubitak kose utječe i nedostatak vitamina B12 i vitamina D. Vitamin B12 se najviše nalazi u mesu, zato pokušajte konzumirati isto barem jednom tjedno. Nedostatak vitamina D uzrokovan je nedostatkom sunca. No i za ove vitamine uvijek postoje dodaci prehrani koji će brzo podići potrebne količine.

Sindrom policističnih jajnika
Hormoni su krivci i ovdje za ispadanje kose. Zbog sindroma policističnih jajnika rastu razine hormona testosterona. Drugi simptomi sindroma su i debljanje, akne, izostanak mjesečnice, problemi sa začećem i pretjerana dlakavost po tijelu. Ako sumnjate da bolujete od njega, trebali bi posjetiti liječnika kako bi prepisao hormonalnu terapiju i druge načine liječenja.

Nedavni porod
Zahvaljujući svim hormonalnim mijenama, nove mame imaju često problema s kosom. Dok ste trudni, razina estrogena u tijelu “probija krov”, što dovodi do rasta kose. Ali te razine se počnu snižavati nekoliko mjeseci nakon poroda, što vodi do ispadanja kose.

Hormonske pilule
Jedna od početnih nuspojava kontracepcijskih pilula je ispadanje kose. No, nije problem u svakoj vrsti. Razgovarajte s liječnikom jer pilule s estrogenom su dobre za kosu, dok biste trebali izbjegavati one s progesteronom.

Problemi sa štitnjačom
I hipotireoza (nedovoljna aktivnost štitnjače) i hipertireoza (pretjerana aktivnost štitnjače) mogu uzrokovati iznenadni gubitak kose koji možete primijetiti i na drugim “dlakavim” područjima poput obrva. To se događa zbog poremećaja hormona koji je odgovoran za rast kose. Što znači da kosa ispada kao i uobičajeno, ali ne raste ponovno. Kada se riješi problem sa štitnjačom, ovaj bi problem trebao nestati. Kako bi što prije izrasla, možete si pomoći prehranom tako da jedete dovoljno hrane koja je puna proteinima poput piletine, tofua, grčkog jogurta i orašida.

Stres
Da, kronični stres može izazvati ispadanje kose. To se inače naziva Telogen Effluvium, a stresni događaji mogu uzrokovati da određene stanice kose prerano prestanu rasti i uđu u fazu mirovanja. U toj fazi ostaju par mjeseci i zatim počinju ispadati. No, ako taj stres nije strašan vrlo je vjerojatno da će kosa početi ponovno rasti.

Foto: Pexels