Mislite da vam opada puno kose? Evo kada potražiti pomoć

Postoji pregršt razloga zašto kosa opada, no moramo znati razlikovati stvarne promjene od onih sezonskih ili zrokovanih stresom

by | 10 svibnja, 2021

Znate i sami da kad se češljate, mali snop pramenova ostane u češlju, a nekad se “linjate” i ostavljate vlasi za sobom po kaputu i vesti, a ponekad ih pronađete i u usisavaču. Sve to je potpuno normalan svakodnevni proces, no ponekad se može dogoditi da vam djeluje kao da ih u posljednje vrijeme ima puno više. Što je normalno, a kad biste ipak trebali zatražiti pomoć liječnika?

Sasvim je normalno gubiti oko 100 pramenova kose svaki dan, ali realno, nikome ne pada na pamet brojati svaku dlaku na koju naleti. Da biste na odgovarajući način utvrdili gubite li previše kose, važno je potražiti proračunljivije i vidljivije znakove gubitka kose. Odatle možete utvrditi je li vrijeme da posjetite trihologa ili dermatologa radi pravilne intervencije.

Koliko je čest gubitak kose kod žena?

Gubitak kose nije samo problem kod muškaraca, i kod žena je prilično čest. Zapravo će otprilike 40 do 50 posto žena u nekom trenutku svog života doživjeti gubitak kose. Žene mogu izgubiti kosu nakon porođaja ili u menopauzi, no možda je jedan od najčešćih uzroka gubitka kose povezan s hormonima problem sa štitnjačom. I previše hormona štitnjače (hipertireoza) i premalo (hipotireoza) mogu dovesti do gubitka kose. Prikladno liječenje poremećaja štitnjače često može preokrenuti gubitak kose, a nemojte nikako zanemariti niti fizički i psihološki stres, a isto biste mogli primijeniti i ako imate povišenu temperaturu ili ste nedavno imali operaciju.

Nedostatak cinka i željeza najčešće su prehrambene veze s gubitkom kose. Ali neki dokazi ukazuju da bi također mogao biti kriv nizak unos sljedećih vitamina i hranjivih sastojaka: masti, vitamin D, B-12, C, A, bakar, selen, biotin… Kožna stanja poput psorijaze i dermatitisa mogu se pojaviti na vlasištu i ometati rast kose. Infekcije poput lišaja vlasišta i folikulitisa također mogu uzrokovati gubitak kose.

“Budući da postoji toliko puno različitih uzroka gubitka kose – hormonalne promjene, prehrana, lijekovi, bolesti, stres, genetika i još mnogo toga – vrlo je često kod žena”, napominje Gretchen Friese, trihologinja za Real Simple.

Znakovi da gubite previše kose

U prosjeku ljudi izgube otprilike 20 posto kose – ponekad i više – prije nego što uopće primijete da se stanjuje. Neki od znakova mogu biti osjećaj da kad vežete rep da je tanji – ne stavljate više gumicu u dva dijela, već čak tri – i to može biti znak da vam je jednostavno rjeđa. Jedan od drugih očitijih znakova je da vidite više vlasišta nego inače. Ako vam se čini da vidite više linija, a niste obojili kosu pa vam je vizualno sve drukčije, to je znak gubitka kosa.

Jedno od znakova koje muškarci često primjećuju je povlačenje vlasi i da im se “produžuje čelo”, dok je kod žena standardno stanjivanje kose. Međutim, pomaknuta linija kose nije nemoguća, a to je vrsta gubitka kose koja može biti uzrokovana i nošenjem uskih repova, punđa, pletenica i ekstenzija.

Ako primijetite da vam kosa ima manje volumena, nemojte odmah paničariti – razlozi mogu biti i promjena šampona, vremena, vlage u zraku… No ako se volumen ne vraća, razmislite o tome da potražite pomoć liječnika. Također, ako primijetite da skupljate više kose u četku ili u odvod za tuširanje, a ovo postaje stalni problem, postoji velika vjerojatnost da ćete izgubiti previše kose. U slučajevima prekomjernog gubitka kose, možda ćete primijetiti više kose na odjeći ili u automobilu u odnosu na uobičajenu.

Kad posjetiti stručnjaka o gubitku kose

Ako ste primijetili gore navedene simptome i zabrinuti ste zbog gubitka kose, najbolje je odmah dogovoriti pregled kod liječnika – idealno trihologom, dermatologom ili liječnikom koji se bavi gubitkom kose. “Preporučujem uvijek prvo provjeriti kod medicinskog stručnjaka, kako biste mogli isključiti bilo kakve unutarnje probleme – poput bolesti ili nedostatka vitamina – prije nego što isprobate proizvode koji se prodaju bez recepta”, kaže dr. Friese. Rješavanje točnog uzroka gubitka kose brže će vas dovesti do oporavka. U slučajevima kada će gubitak kose uzrokovan bolestima ili nedostatkom vitamina, rješavanje onih temeljnih zdravstvenih problema poboljšat će vaše opće stanje, a istovremeno poništiti gubitak kose. U slučajevima genetskog gubitka kose, brzo djelovanje vrlo je važno za ponovno stimuliranje folikula vlasi kako bi se spriječio trajni gubitak. Napokon, čak i u slučajevima privremenog gubitka kose, liječnik vas može savjetovati kako se vratiti na uobičajenu kosu.

Foto: Unsplash