Plant-based Full of Taste: Veganski tart od limuna

by | 20 lipnja, 2020

“Ovaj kolač priziva ljeto, kiselost limuna pomiješana s robusnošću orašastih plodova u podlozi odličan su spoj. Jako jednostavan za izradu, jedini je “problem” što se treba hladiti”, kaže nam Matei s bloga Plant-based Full of Taste. 

Ovog tjedna bacamo se na pripremu deserta, a već pri samom pogledu na ovaj sočni tart rastu nam zazubice. U nastavku vas čeka recept!

Sastojci:

Podloga
250 g badema
200 g zobenih pahuljica
50 g datulja
3 žlice rižinog/agavinog sirupa
2 žlice kokosovog ulja

Krema
3 limuna
400 ml kokosovog mlijeka
2 žličice agar agara
žličica gustina+50 ml mlijeka
50 g šećera
žlica rižinog/agavinog sirupa

Recept:
Podloga
1. Datulje namočite barem pola sata prije same izrade. U sjeckalici usitnite bademe i zobene pahuljice dok ne dobijete strukturu brašna i prebacite ih u zdjelu. Nakon toga, u sjeckalici usitnite datulje i dodajte kokosovo ulje i dodajte u zdjelu, te dodajte rižinog sirupa. Rukom spojite sastojke, prebacite ih u kalup za tortu, utisnite da dobijete oblik tarta i pecite u pećnici 15 minuta na 180 °C.
2. Kad je podloga pečena, izvadite je i ostavite da se hladi barem pola sata dok napravite kremu.

Krema
1. Od 2 limuna naribajte koricu, a od sva tri iscijedite sok. Agar agar pomiješajte s dvije žlice hladne vode, promiješajte i ostavite par minuta da stoji. Gustin isto pomiješajte s mlijekom i ostavite da odstoji par minuta.
2. U posudi pomiješajte sve sastojke – limunov sok i koricu, kokosovo mlijeko, šećer, agar agar i gustin te stavite kuhati na laganu temperaturu. Kuhajte 10-ak minuta uz stalno miješanje, dok vam se smjesa ne počne zgušnjivati. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi barem 15-ak minuta.
3. Nalijte kremu na podlogu i stavite hladiti minimalno 4 sata, najbolje preko noći. Prilikom posluživanja možete staviti jagode, šumsko voće i sl. 😉