
Ljetni superfood vodič: 3 namirnice koje morate uvrstiti u prehranu ove sezone
Ljeto je godišnje doba kad je najlakše zdravo se hraniti, ne zato što smo discipliniraniji, već zato što priroda nudi obilje lagane, osvježavajuće ...
Cikla nam je krenula u sezonu i sad je najukusnija, dok se može naći posvuda, posebice mlada cikla. U kombinaciji s rižom postaje slatkasta i daje odličan okus ovom rižotu.
Drugim riječima, ne vidimo razlog da ovaj inovativni recept s ciklom ne isprobate! Autor recepta je i ovog puta Matei s bloga Plant-based Full of Taste, u čije smo se recepte zaljubili do ušiju!
Sastojci (za 3 osobe):
2 cikle (500 g)
manja glavica crvenog kupusa
2 šalice riže
1 glavica luka
povrtni temeljac
limunov sok
maslinovo ulje
začini: sol, papar, chili, crvena paprika, umak od soje, teriyaki umak, kim, ružmarin
Recept:
1. Jednu ciklu ogulite i narežite na manje kockice te je stavite kuhati u vodu zajedno s narezanom glavicom crvenog kupusa. Dodajte malo limunovog soka i kuhajte 10-ak minuta, dok voda od kuhanja ne postane ljubičasta.
2. Izvadite ciklu te je prebacite u protvan i začinite solju, maslinovim uljem, umakom od soje, kimom i ružmarinom te je stavite peći u zagrijanu pećnicu na 220 °C nekih 10-ak minuta. Vodu od kuhanja procijedite te odložite sa strane, a glavicu kupusa možete iskoristiti za nešto drugo ili baciti.
3. Luk nasjeckajte sitno te ga stavite pržiti na maslinovo ulje. Malo podlijte povrtnim temeljcem, dodajte rižu i ciklu iz pećnice. Kuhajte na nižoj temperaturi te podlijevajte povrtnim temeljcem i vodom od kuhanja cikle (kako bi dobili još intenzivniju boju). Kuhajte tako 20-ak minuta, odnosno dok riža ne bude kuhana i dok rižoto ne bude kremast.
Foto: Plant-based Full of Taste