
Ne možete spavati? Nova istraživanja donose jednostavnu i brzu vježbu za lakši san
Istraživanja su pokazala da osobe koje su tijekom dana dovoljno fizički aktivne imaju bolji san te lakše uspijevaju zaspati. Starija istraživanj...
Vjerujemo da ste se dosad već zaljubili u recepte koje s nama dijeli Matei s bloga Plant-based Full of Taste jer ne samo da uz njih učimo koristiti namirnice na potpuno nove načine nego i širimo svoje znanje kad je riječ o pripremi plant-based jela.
U revijalnom tonu nastavljamo i ovog tjedna, kad Matei s nama i vama dijeli recept za krokete od krumpira i graška, “jedan stari novi način korištenja krumpira na jednostavan, a opet zasitan i ukusan način”.
Sastojci (za 4 osobe):
• 1 kg krumpira
• 200 g smrznutog graška
• 2 glavice luka
• list peršina
• 500 g krušnih mrvica
• 50 g glatkog brašna
• 4 žlice lanenih sjemenki
• 50 ml biljnog mlijeka
• 50 ml maslinovog ulja
• začini: sol, papar, curry, chilli, umak od soje, aceto balsamico
• ulje za prženje*
Priprema:
1. Krumpir u kori stavite kuhati dok ne bude mekan. Kad se malo ohladi, zgnječite ga vilicom u pire.
2. Luk nasjeckajte na sitne komadiće, kao i poriluk i stavite ih pržiti na ulje. Nakon par minuta, dodajte smrznuti grašak. Začinite solju, chilijem, curryjem i acetom balsamicom. Podlijte vodom i kuhajte još 10-ak minuta dok grašak ne omekša. Pirjano povrće prebacite u sjeckalicu i kratko usitnite.
3. U velikoj posudi pomiješajte krumpir, povrće i dodajte sitno sjeckani peršinov list, dvije žlice lanenih sjemenki pomiješanih u tri žlice vode, 300 g krušnih mrvica, maslinovo ulje i začinite po želji. Smjesu treba biti moguće oblikovati u oblik kroketa, ne smije biti ljepljiva niti presuha.
4. Od smjese oblikujte krokete i panirajte ih u – brašnu, smjesi biljnog mlijeka i dvije žlice lanenih sjemenki, krušnim mrvicama.
5. Ako ih pržite u ulju, pržite ih par minuta uz lagano okretanje, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Ako ih pečete u pećnici, pecite ih 20-25 minuta na 220 °C i napola ih okrenite kako bi se jednako ispekli.