Pitali ste Ljiljanu: “Trudna sam, no moj partner ima djecu iz prijašnjeg braka i ne želi imati više djece”

Na vaša pitanja i nedoumice odgovara psihijatrica

by | 8 veljače, 2022
trudnoca partner

Dobro došli u SOS kutak, seriju u kojoj na vaša pitanja i nedoumice odgovara psihijatrica. Ne ustručavajte se zatražiti stručnu pomoć – pišite Ljiljani Škrinjarić, dr. med., spec. psihijatar, psihoterapeut na [email protected] (za intimni kutak). Sva su pitanja anonimna.

Ubrzo nakon prekida s dugogodišnjim dečkom, na jednoj društvenoj mreži upoznala sam malo starijeg i oženjenog muškarca. Nisam to znala dok se nismo počeli dopisivati, a iako to nije skrivao, u početku nismo puno pričali o nekim takvim osobnim stvarima. Komunikacija je bila povremena i jednostavna, komentirali smo neke dnevne događaje i sl. Rekao mi je to kad smo se našli uživo na kavi, i predstavio njihov odnos kao neki suživot, brak koji ne funkcionira na emocionalnoj razini. Na pragu su razvoda, tada mi je rekao. Nakon te kave počeli smo se više dopisivati i razgovarati o tome, i nekako smo se zbližili. Odnos koji smo imali nakon toga bio je emotivan i jako seksualan. Dok je naš odnos rastao, njegov brak je završio. Ja sam u međuvremenu ostala trudna, i želim roditi dijete, no on ne želi imati više djece. Ima ih dvoje iz prijašnjeg braka, a meni bi to bilo prvo dijete. Ja bih ga željela zadržati pa čak i odgajati samostalno, no ne znam kako mu to reći i kako s njim posložiti taj dio odnosa… Ne znam što da radim sada. Imate li savjet? Nika, 33

Draga Nika, najveća od svih odluka s kojima se partneri suočavaju jest odluka o imanju djeteta. Život nosi puno izazova i traži od nas gotovo svakodnevno učenje i čeličenje. Ovo je takav trenutak u vašem životu. Najprije iskreno porazgovarajte sama sa sobom kako biste bili sigurni da je rođenje vašeg djeteta u ovom trenutku ono najvažnije što želite, a i da ste uzeli u obzir sve poteškoće s kojima se nosi samohrana majka. Možda se nadate da će on s vremenom promijeniti svoju odluku i prihvatiti dijete?

Da bismo bili sretni i mirni, treba nam hrabrosti i snage da iskreno izrazimo ono što osjećamo i želimo.

Pronađite ugodan i miran trenutak za iskren razgovor s vašim partnerom. Usudite se reći kako se osjećate i da uistinu želite dijete. Neka razgovor bude jasan i precizan jer muškarci ne vole okolišanje i brzo gube strpljenje. Ako se razgovor pretvori u svađu, prekinite što prije možete uz odluku da ćete nastaviti razgovor u nekom boljem trenutku. Navedite svoje razloge zašto želite dijete kako bi vas mogao bolje razumjeti. Recite kako vam je važno da i vi njega dobro razumijete i zamolite ga da vam objasni svoje razloge. Dajte mu vremena da razmisli. Netko je jednom rekao da je odluka o djetetu slična odluci o tetoviranju na čelu. Moraš biti potpuno za to!

Ljubav je velika riječ i zahtijeva puno ulaganja te nije uvijek jamstvo da ćete moći prevladati svaku prepreku.

Ako je vaš partner odlučio da ne želi više djece, to je pošteno. Nije pošteno da vi odlučite provesti svoj život bez djece zbog njegove odluke. Ponekad ljubav prema partneru može dovesti do toga da se osoba odrekne stvari koje su joj najvažnije, a kasnije kroz život osjeti nemir i nezadovoljstvo zbog toga. Djeca su dragocjena i zaslužuju roditelje koji će im pružiti pažnju i ljubav! Ako i nakon ovog niste sigurni, odlučite se i na razgovor sa stručnom osobom jer ovo je jedna od najvažnijih odluka u vašem životu!

Pročitajte: “Voljela bih posvojiti dijete, no moj suprug nije sklon toj ideji”

 

Foto: nadia_bormotova/iStock/Getty Images Plus