Pitali ste Ljiljanu: “Voljela bih posvojiti dijete, no moj suprug nije sklon toj ideji”

Na vaša pitanja i nedoumice odgovara psihijatrica

by | 27 travnja, 2021
posvajanje

Dobro došli u SOS kutak, seriju u kojoj na vaša pitanja i nedoumice odgovara psihijatrica. Ne ustručavajte se zatražiti stručnu pomoć – pišite Ljiljani Škrinjarić, dr. med., spec. psihijatar, psihoterapeut na [email protected] (za intimni kutak). Sva su pitanja anonimna.

Razmišljam o posvajanju djeteta. Puno puta sam razgovarala o tome sa suprugom, ali on nije sklon toj ideji. Prije je bio još i više protiv posvajanja, a sad mi se čini da malo popušta, no i dalje mu to nije najomiljenija tema razgovora. Pokušavali smo imati dijete, ali nije nam uspijevalo godinama. Prolazili smo i nekoliko umjetnih oplodnji. Nakon svega toga, tog dugotrajnog procesa, voljela bih posvojiti dijete. Voljela bih biti majka i gledati dijete kako raste. Godine idu, i u našem slučaju nema puno vremena, ali ne bih to htjela napraviti protiv njegove volje. I sad ne znam što da radim… Ivana, 46

Draga Ivana,
vidim da ste dobro prepoznali težinu situacije u kojoj ste se našli. Teško je kad u partnerstvu imamo “pravi konflikt”: vi jako i sigurno želite posvojiti dijete jer želite biti majka, a kod supruga osjećate da to ne želi i da je malo manje negativan u vezi toga vjerojatno samo zato što ste vi uporni, a on više nema snage za borbu. Važno je razumjeti razliku između muškaraca i žena. Muškarci su skloni prešutjeti, izdržati bol kad imaju problem – muškarac se ne rađa, muškarcem se postaje. Često kroz odgoj, a onda kroz društveno i socijalno sazrijevanje stižu poruke: kad pokažeš emocije, manje si muško. Stoga, kad se susretnu s jako emotivnim pitanjima, to izvuče zapečaćene osjećaje i prazninu koja je do tada mirovala pod “armiranom betonskom pločom”. Očinstvo za neke muškarce predstavlja definiciju identiteta pa, ako su neplodni (ili bi netko mogao pomisliti kako su neplodni jer nemaju vlastito dijete), imaju osjećaj da su slabi i bezvrijedni. Očinstvo je na neki način test muškosti, a još je puno teže biti otac posvojenom djetetu.
Iza vas oboje godine su velikog truda i ulaganja koje su vas sigurno jako iscrpile. Žene su izdržljivije: majke ne stvaraju dom, one jesu dom i zato je njihova potreba za majčinstvom izrazito jaka i čista.

Porazgovarajte još jednom sa suprugom, potrudite se napraviti dobru atmosferu za razgovor: pokažite mu najprije koliko ga volite i razumijete, a zatim nježno tražite odgovor. Imajte strpljenja, to je njemu stvarno teško. Saslušajte ga mirno, bez osuđivanja. Ako nikako ne uspijete, zamolite ga da zajedno otiđete na razgovor sa psihoterapeutom kako biste dobili jasan odgovor na pitanja koja vas muče te se kroz to još više približili i bolje razumjeli. Naime, sve što napravimo nasilu, kad-tad dobije svoju moć te razori i najbolji materijal. Najljepše u životu je imati dobro partnerstvo i za to se uvijek vrijedi potruditi.

Foto: Carlos Lindner/Unsplash