Pitali ste Ljiljanu: “Moj partner previše igra videoigre”

Na vaša pitanja i nedoumice odgovara psihijatrica

by | 14 svibnja, 2022
mentalno zdravlje

Dobro došli u SOS kutak, seriju u kojoj na vaša pitanja i nedoumice odgovara psihijatrica. Ne ustručavajte se zatražiti stručnu pomoć – pišite Ljiljani Škrinjarić, dr. med., spec. psihijatar, psihoterapeut na [email protected] (za intimni kutak). Sva su pitanja anonimna.

Moj partner previše igra videoigrice. U početku mi je to bilo simpatično, djelovao je kao vječno zaigrani dječak, no nakon nekoliko godina koje smo proveli zajedno, to mi je postalo jako iritantno. Znam da je to sad popularno i da svi igraju igrice, ali ne mogu si pomoći da me ne uhvati bijes kad vidim da svaki slobodan trenutak kod kuće provodi s joystickom u rukama. Kad ga uspijem nagovoriti da odemo u šetnju ili u prirodu, čini se kao da ga mučim i on jedva čeka vratiti se doma i sjesti za računalo. Kako da počnemo kvalitetnije provoditi vrijeme zajedno? Marina

Draga Marina,

ljudi igraju igrice zbog znatiželje, zabave, bijega od problema i ublažavanja dosade. Tanka je granica između opuštanja i bijega od problema. Lijepo ste opisali kako vam je ta njegova aktivnost na početku vaše veze djelovala bezazleno i simpatično. Sve su to oznake početka obećavajuće partnerske priče. Ljubav koja je živa traži konstantno razvijanje. Kad je jedna osoba u vezi često posvećena nekim svojim stvarima u koje nije uključen partner, to može dovesti do problema i svađa, a igranje igrica samo je jedna od takvih individualnih aktivnosti. Zbilja je šokantno kako neki odrasli muškarci pucaju na druge, bjesomučno voze neka spektakularna vozila, nesavladivi su u svojim podvizima… Za muškarce igranje videoigre ne znači ne raditi ništa, za njih je to aktivnost! Ako premalo stvari radite zajedno, uz sebe nećete imati partnera, nego cimera. Kvalitetna komunikacija ključna je za dobro partnerstvo! Ljubav nije dovoljna partneri moraju imati uklopive koncepte veze, što znači da vezu zamišljaju na sličan način. Svaka veza s vremenom zahtijeva od osobe da se nečega odrekne.

Zdrava i sretna veza iziskuje dvije zdrave i sretne individue.

Za početak, nađite dobro mjesto i vrijeme za razgovor. Zamolite ga da vam opiše kako se osjeća i koje su mu stvari važne u vašem odnosu. Nježno mu objasnite što volite kod njega i što je vama važno. Predložite neke aktivnosti koje nitko od vas nije prije radio i za što mislite da bi vam moglo biti zanimljivo trčanje, plesanje, učenje kuhanja; iznenadite ga nekom slatkom porukom na neočekivanom mjestu… Potrudite se maksimalno, a potom dobro razmislite o razlikama među vama bi li vam bilo teško i dalje živjeti s nekim tko ima drukčija uvjerenja ili vrijednost, možete li vi to. Morate shvatiti da ste sami odgovorni za svoju sreću. Razmislite malo o svom osjećaju samopouzdanja kroz protekli period jeste li živjeli u skladu sa svojim željama i interesima, družili se sa svojim prijateljicama… Gdje postoji problem, postoji i rješenje ali moramo znati način i mora postojati prava ljubav!

Pročitajte: “Trudna sam, no moj partner ima djecu iz prijašnjeg braka i ne želi imati više djece”

 

Foto: Pexels