Studija pokazala je li Pfizerov lijek protiv koronavirusa učinkovit

by | 2 svibnja, 2022
pfizer tableta protiv koronavirusa

Pfizerov lijek za liječenje koronavirusa Paxlovid neučinkovit je u sprječavanju širenja zaraze među članovima istog domaćinstva, kako je pokazala velika studija.

Pfizer je proveo istraživanje među 3000 odraslih koji su bili blizak kontakt osobe zaražene koronavirusom. Oni su primali terapiju Paxlovidom u trajanju od pet ili deset dana ili dobivali placebo.

Osobe koji su primale lijek pet dana imale su 32 posto manju vjerojatnost za zarazu od onih iz kontrolne skupine. Desetodnevna terapija tu vjerojatnost povećala je na 37 posto. Pfizer je, međutim, priopćio da je ta razlika statistički zanemariva i da može biti plod slučajnosti.

Pročitajte: Zbog cijepljenja protiv virusa COVID-19 nikako ne biste smjeli odgađati ovaj pregled važan za žene

Studija je zato potvrdila rezultate prijašnjih istraživanja da je lijek 90 posto uspješan u sprječavanju bolničkog liječenja ili smrti oboljelih od virusa COVID-19, kako piše reuters.com.

“Iako smo razočarani ishodom istraživanja o sprječavanju širenja zaraze, on ne utječe na snažnu učinkovitost u liječenju koju smo vidjeli u prethodnim istraživanjima”, rekao je izvršni direktor Pfizera Albart Bourla.

Paxlovid je antiviralni lijek koji je odobren za uvjetnu ili hitnu uporabu u više od 60 zemalja svijeta.

Pročitajte: Pfizer objavio je li njihovo cjepivo sigurno za djecu od 5 do 11 godina

Foto: Pexels