Par savjeta ako ste imali težak dan ili se jednostavno osjećate loše

by | 17 svibnja, 2020

Svatko se nosi na drukčiji način s koronavirusom i posljedicama potresa, a ono što je sigurno je da je sve nesigurno. Kako se osjećati barem malo bolje?

I dok je atmosfera oko cirusa COVID-19 nepromjenjiva, u smislu da još nema cjepiva i naš život i dalje izgleda isto – život u maskama, s rukavicama i gomilom sredstava s alkoholom, raspoloženja i osjećaji itekako se mijenjaju, iz dana u dan, iz sata u sat. Ono što je najteže je neizvjesnost jer iako nam oduvijek govore da život ne možemo planirati, nedavna događanja itekako su nas grubo podsjetila na tu činjenicu. Ako ste imali loš dan ili se općenito teško uspijevate osjećati bolje, slijedi nekoliko prijedloga kako si pomoć.

Svježi zrak pomaže – tako je, nešto što vrlo brzo možete učiniti jest povećati dotok kisika. Podignite rolete, otvorite prozore i pustite više zraka u prostor. Osim što je zdravo i preporuča se redovito provjetravati prostorije, svježi zrak ima i učinak na vaše tijelo i misli. Možete dodati i laganu meditaciju, sjednite, zažmirite i usredotočite se na disanje.

Promjena čini promjenu –  teško da će se nešto promijeniti ako ne napravite prvi korak. Ako ste cijeli dan loše, imate negativne misli i “stojite” u lošem raspoloženju, važno je djelovati, barem onoliko koliko možete. Nekome će to biti presvlačenje u udobniju odjeću, drugome poziv prijatelju, a trećem tjelovježba ili čišćenje. No, kako biste sami sebi pomogli, preusmjerite se na neku aktivnost, ona svakako može biti i neki vaš hobi.

Profesionalno savjetovanje – unatoč tome što se izbjegavaju socijalni kontakti većina psihologa, pa postoje i linije za psihološku pomoć, tu su za vas online ili putem telefona. Možda vam se ne čini da vam netko može tako pomoći, ali itekako može, vjerujte. Razgovor s profesionalcem olakšat će vaše brige i dati vam osnovne “alate” za samopomoć koji uistinu mogu biti spas od anksioznosti ili straha.

Izađite u šetnju – pazite na udaljenost, nemojte birati lokacije na kojima je puno ljudi (uistinu ih svaki grad ima, samo se treba aktivirati), i hodajte. Ako volite trčati, vratite se i tom hobiju. Ako ne, jednostavno hodajte ili vozite bicikl. Bilo bi najbolje da odaberete aktivnost koja će ipak zaokupiti vaš mozak. Možete čak odabrati mjesto u prirodi i tamo raditi tjelovježbu ili obaviti videopozive iz prirode, ali poanta je da izađete van i putem vidite kako su i svi oni oko vas u istom problemu i trude se svoje vrijeme provoditi najbolje što znaju.

Ostatak savjeta pronađite na grazia.hr

Foto: Unsplash