Bademe jedete svaki dan? Evo što se događa u vašem organizmu

by | 1 ožujka, 2020

U jednom od istraživanja znanstvenici iz American Heart Associationa otkrili su da je često konzumiranje orašastih plodova povezano s manjim rizikom od razvoja hipertenzije, srčanožilnih bolesti, pa čak i karcinoma.

Svakodnevna konzumacija badema drastično smanjuje pojavu promjena u strukturi tkiva nastalih uslijed oboljenja koja vode do raka debelog crijeva, a ovo su  još četiri promjene koje je potvrdila znanost koje naše tijelo doživljava ako svakodnevno konzumiramo badem, kako navodi Bright Side.

Liječenje i smanjenje akni

Prema istraživanju objavljenom na Nacionalnom institutu za zdravlje, pacijenti koji su imali težak oblik akni imali su devet posto manje vitamina E u svom krvotoku. Konzumacija badema za poboljšanje izgleda kože predstavlja tradicionalni lijek na Bliskom istoku, za koji se ispostavilo da je i znanstveno dokazan. Bademi su prepuni vitamina E, kao i antioksidanasa koji vam mogu pomoći da izliječite akne i pomladite kožu. Ipak ne trebate pretjerivati, već je dovoljno uzeti 3-4 badema dnevno jer sadrže i visoku razinu omega-6 masnih kiselina.

Smanjenje kolesterola i poboljšanje zdravstvenog stanja kod dijabetesa

U drugom istraživanju dokazano je da će pacijenti oboljeli od dijabetesa tipa 2 doživjeti poboljšanje svog fizičkog stanja ako svakodnevno konzumiraju bademe. Oni ne samo da pomažu da se arterije pročiste smanjivanjem lošeg kolesterola već pridonose i smanjivanju razine šećera u krvi zahvaljujući mineralima koji se u njima nalaze.

Brži i bolji oporavak od porođaja

U Indiji postoji dugogodišnja tradicija konzumacije badema kao prirodnog lijeka za reguliranje protoka tvari kroz probavni sustav i povećanje energije. Bademi su osnovni sastojak u ayurvedskoj prehrani, a često se preporučuje ženama nakon porođaja kako bi se brže oporavile i spriječile pojavu strija.

Od badema beba može biti pametnija

Dokazano je da bademi mogu povećati moždanu aktivnost. Prema studiji koju je proveo Barcelona Institute for Global Health, ako u trudnoći konzumirate 74 grama badema svakog tjedna, možete pridonijeti da vam beba bude pametnija. U istraživanju koje su proveli španjolski znanstvenici sudjelovalo je 2208 trudnica. Nakon porođaja djeca su praćena i testirana kada su imala 1,5 i 8 godina. Djeca čije su majke jele bademe tijekom trudnoće postigla su bolje rezultate na testovima inteligencije.

Što je bolje konzumirati: sirove ili pečene bademe?

Nema razlike. Prema ayurvedskoj medicini, i sirovi i pečeni bademi sadrže iste hranjive tvari i pružaju iste zdravstvene koristi za naš organizam.

IZVOR: INDEX.HR