Objavljena je službena lista najprljavijeg i najčišćeg voća i povrća za 2023.

by | 17 ožujka, 2023
najprljavije i najčišće voće i povrće

Najnovije istraživanje neprofitne skupine Environmental Working Group (EWG): više od 75 % neorganskih svježih proizvoda koji se prodaju u SAD-u sadrži ostatke pesticida.

Svako proljeće oni objavljuju popise “Dirty Dozen” i “Clean Fifteen”, odnosno listu “najprljavijih” i “najčišćih” voćaka i povrća, koristeći podatke Ministarstva poljoprivrede i Uprave za hranu i lijekove. Za izradu tih popisa, EWG analizira više od 45 000 različitih uzoraka proizvoda, a ideja je pomoći potrošačima da donesu informirane odluke o proizvodima u dućanima mješovitom robom.

Ako ste zabrinuti zbog pesticida u hrani, najgora stvar koju možete učiniti jest potpuno smanjiti unos voća i povrća. Većina Amerikanaca već ga ne jede dovoljno, prema CDC-u.

“Rizici povezani s nedovoljnom konzumacijom namirnica daleko nadmašuju svaku zabrinutost povezanu s konzumacijom namirnica s popisa prljavog voća i povrća”, rekla je Lauren Manaker, registrirana dijetetičarka.

Pročitajte: Ova poznata dijeta smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena, pokazalo je istraživanje

Lista najprljavijeg voća i povrća za 2023. godinu

 1. Jagode
 2. Špinat
 3. Kelj, raštika i gorušica
 4. Breskve
 5. Kruške
 6. Nektarine
 7. Jabuke
 8. Grožđe
 9. Papričice i ljute paprike
 10. Trešnje
 11. Borovnice
 12. Grah mahunar

najprljavije i najčišće voće i povrće

Lista najčišćeg voća i povrća za 2023. godinu

 1. Avokado
 2. Slatki kukuruz
 3. Ananas
 4. Luk
 5. Papaja
 6. Grašak (smrznuti)
 7. Šparoga
 8. Zimska dinja
 9. Kivi
 10. Kupus
 11. Gljive
 12. Mango
 13. Batat
 14. Lubenica
 15. Mrkva

najprljavije i najčišće voće i povrće

Količina ostataka pesticida koja je prisutna u proizvodima vjerojatno je premala da bi imala veliki utjecaj. “Nitko od nas ne jede količinu proizvoda koja bi imala značajan učinak na naše zdravlje – primjerice, odrasla ženska osoba trebala bi pojesti više od 400 jagoda svaki dan kako bi dosegnula razine ostataka pesticida povezane s potencijalnim rizicima”, rekla je.

Dok su jagode i ove godine ostale na vrhu popisa “Dirty Dozen”, postoji nekoliko novih dodataka grupi — točnije, borovnice i mahune, koje su srušile rajčice na 13. mjesto, a celer na 15. mjesto.

U usporedbi s USDA podacima prethodnog testiranja borovnica i mahuna godine 2014., odnosno 2016., broj uzoraka s vidljivim ostacima pesticida se povećao, kako su izjavili iz EWG-a, ističući da su kemikalije pronađene u 90 posto nedavnih uzoraka za obje namirnice.

Pročitajte: Četiri najbolja prirodna soka koja prema dijetetičarima usporavaju starenje

Foto: bhofack2 iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels