Velika studija pokazala koliko žena trpi obiteljsko nasilje od strane svog partnera

by | 23 veljače, 2022

Otkrića o tome koji su razmjeri muškog nasilja nad ženama sada je uvelike pokazala najveća studija ove vrste koja govori o ovom.sve ozbiljnijem problemu kojem bi se uistinu trebalo posvetiti u većoj mjeri jer se o njemu definitivno govori premalo.

Novo istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu The Lancet pokazalo je da je otprilike svaka sedma žena (13 %) – što je otprilike 492 milijuna žena diljem svijeta – bilo žrtva zlostavljanja od strane muškog partnera tijekom prošle godine iako se vjeruje da je prava brojka vjerojatno još veća. Istraživači iz Svjetske zdravstvene organizacije i drugih institucija analizirali su 366 studija koje su obuhvatile 161 zemlju i područje, a studija je pokazala da je 27 % žena u dobi od 15 do 49 godine doživjelo fizičko i/ili seksualno zlostavljanje tijekom života, a procjenjuje se da je 24 % tinejdžera u dobi od 15 do 19 godina doživjelo nasilje od intimnog partnera.

Pročitajte: Doživljavate neki oblik nasilja? Potražite pomoć na ovom besplatnom telefonu

Kad je riječ o nasilju, još uvijek se više govori o muškom nasilju nad ženama diljem svijeta – isto govori i nedavni slučaj nogometaša Manchester Uniteda Masona Greenwooda koji je pušten uz jamčevinu do daljnje istrage nakon što je uhićen pod sumnjom za silovanje, seksualni napad i prijetnje ubojstvom.

Sve kampanje itekako ciljaju na to da se žrtvama omogući prijavljivanje zločine i olakša cijela situacija te da se maknu od svojih zlostavljača, ali jasno je i to da je potrebna sveobuhvatna strategija za borbu protiv muškog nasilja nad ženama.

Pročitajte: Bivša “spajsica” u novom videu ukazuje na sve nijanse obiteljskog zlostavljanja i nasilja nad ženama

Autorica istraživanja dr. Claudia Garcia-Moreno istaknula je da je napredak postignut tijekom proteklih 20 godina bio “krajnje nedovoljan” da se ispuni međunarodni cilj za eliminaciju nasilja nad ženama do 2030. godine te rekla: “Iako je ova studija provedena prije pandemije COVID-19, brojke su alarmantne i istraživanje je pokazalo da je pandemija samo pogoršala probleme koji su doveli do nasilja među intimnim partnerima kao što su izolacija, depresija i tjeskoba te korištenje alkohola, kao i smanjenje pristupa uslugama podrške. Spriječiti da se nasilje intimnog partnera uopće ne dogodi je vitalno i hitno. Vlade, društva i zajednice moraju obratiti pozornost, ulagati više i hitno djelovati u smjeru smanjenja nasilja nad ženama.”

Pročitajte: Mlada Poljakinja pokrenula fiktivni online dućan za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja

Foto: Anete Lusina/Pexels