Novo istraživanje govori o krivom pristupu liječenju plodnosti kod žena

Istraživanje je pokazalo da su jednoj od pet žena propisani krivi lijekovi za liječenje plodnosti

by | 17 listopada, 2021

Kako piše glamourmagazine.co.uk, novo istraživanje i studija koju je objavio Fertility Family pokazali su zabrinjavajuća otkrića koja ističu razmjerne razlike između muškaraca i žena koji traže reproduktivnu zdravstvenu zaštitu. Studija, koja je obuhvatila 133 ispitanika i pitala ih o njihovom iskustvu i dijagnozi, otkrila je da se kod 21 % žena koje su bile kod liječnika radi tog problema utvrdilo da propisani lijekovi nisu bili točni. Kada se radi o muškarcima, taj broj je 7 %.

Pristupa li se liječenju plodnosti na pravilan način?

Sveukupno istraživanje je pokazalo da je 82 % žena, koje su tražile liječenje od medicinskog djelatnika zbog zabrinutosti povezanih s plodnošću, napustilo liječenje prije samog konkretno riješenog problema. Ovdje je važno napomenuti da se studija provela na temelju samoizvještavanja i da iskustva ispitanika nisu potkrijepljena državnom statistikom.

Neke žene, kada su tražile liječnički savjet zbog stanja povezanog s plodnošću, istaknule su da su im propisane neučinkovite mjere. Gotovo svaka četvrta žena (24 %) izjavila je da joj je rečeno da se “opusti i pokuša zanemariti problem”, a 41 % žena rečeno je da se “bolju brinu o svom mentalnom zdravlju – tjeskobi i depresiji”, dok je istovremeno samo 15 % muškaraca dobilo takve savjete.

Studija je pokazala i da su se “osobe mlađe od 20 godina osjećale optuženima za lažiranje boli ili zdravstvenog stanja”, a jedna trećina je izjavila da ih je medicinski djelatnik okarakterizirao kao “histerične”, kako prenosi glamourmagazine.co.uk

Ovi nalazi zabrinjavajući su iz bezbroj razloga, posebno s obzirom na to da promašena dijagnoza “ima dubok učinak i na mentalno zdravlje pacijenata i na sposobnost osobe za rad”, podrazumijevajući to da žena mora izbivati s posla zbog pogrešne dijagnoze ili pogrešnih savjeta u vezi sa svojim problemom reproduktivnog zdravlja. Također, ovo je problem kojeg je važno osvijestiti prvenstveno radi velike boli koju proživljavaju žene u tim trenucima, a koje istovremeno djeluju na njihovo mentalno, fizičko i emocionalno stanje.

Pročitajte: Stručni savjeti ginekologa: Zašto dolazi do neplodnosti i kako je liječiti?

FOTO: Nadezhda Moryak/Pexels