Nova studija o mentalnom zdravlju potvrdila: Što je hrana zdravija, to su djeca sretnija

U testiranju su znanstvenici ispitivali djecu o njihovim prehrambenim navikama te proučavali utječu li na to kako se osjećaju

by | 12 studenoga, 2021
Što je hrana zdravija, to su djeca sretnija

Mentalno zdravlje djeteta snažno je povezano s vrstom hrane koju svakodnevno konzumira, pokazuje studija koja je istražila važnu ulogu zdrave prehrane od prvih godina života.

Mentalno zdravlje starije školske djece posebno se poboljšava uzimanjem dobrog doručka i ručka kao i svakodnevnim unosom voća i povrća, prema istraživanju koje je obuhvatilo 9000 djece u Ujedinjenom Kraljevstvu, a provedeno je na Sveučilištu East Anglia u Norwichu.

Pročitajte više… Izdane su nove preporuke za cijepljenje trudnica, dojilja i parova koji planiraju trudnoću

Prof. Ailsa Welch, voditeljica studije objavljene u rujnu, kaže da prehrana djece ima mnogo ili čak više utjecaja na mentalno zdravlje djece nego na to svjedoče li onasvađi roditelja ili čak nasilju. Prema studiji, djeca koja preskaču doručak lošijeg su mentalnog zdravlja, a djeca koja konzumiraju pet ili više porcija voća i povrća na dan imaju najbolje rezultate na testovima.

“Povezanost između prehrane i tjelesnog zdravlja dobro je poznata, no do danas nije se mnogo znalo o tome kakvu ulogu prehrana igra u emocionalnom zadovoljstvu djeteta”, kaže Welch. “Sve se više priznaje koliko je važni mentalno zdravlje i radost u najranijoj dobi, posebno zato što se mentalni zdravstveni problemi adolescenata često nastavljaju u odrasloj dobi i vode lošijim životnim rezultatima i postignućima”.

Pročitajte više… Novo istraživanje otkrilo je kada djeca jedu više povrća i voća

U testiranju su znanstvenici ispitivali djecu o prehrambenim navikama, a proučili su i druge faktore kao što su radost, sposobnost opuštanja i odnosi s drugim ljudima. U obzir su, na primjer, uzeli i druge faktore koji bi mogli utjecati na dobrobit djeteta, poput problematičnih odnosa u obitelji.

Nutricionisti odavna ističu da zdrava prehrana podrazumijeva unos pet porcija voća ili povrća na dan. Prema studiji dijete od šest godina trebalo bi pojesti 230 grama povrća i 210 grama voća na dan. U dobi od 13 godina, djevojčice bi trebale pojesti 320 grama povrća i 300 grama voća, a dječaci u količini 390, odnosno 360 grama. I povrće i voće može biti sirovo ili kuhano, a u unos se računa i kada je povrće i voće korišteno u pripremi toplih obroka.

Pročitajte više… Četiri koraka uz koja ćete biti sretniji i imati više samopouzdanja

 

Foto: iStock/Getty Images Plus via Getty Images