Što je “nježno roditeljstvo” i kako prakticirati ovaj trend?

by | 9 kolovoza, 2022
roditeljstvo odgoj djece

Pojam “nježnog roditeljstva” princip je koji se oslanja na empatiju, razumijevanje i poštovanje. Ako pitate svakog roditelja o tajni odgajanja djeteta, vidjet ćete da svatko ima drukčije iskustvo i priču. I to je upravo zato što je svako dijete drukčije te se svakome tada i pristupa drukčije. Međutim, u posljednje vrijeme sve se više govori o “nježnom roditeljstvu” odgajanja – trendu koji se istaknuo kao jako popularan i učinkovit kao strategija roditeljstva.

Stručnjakinja i pedijatrica Karen Estrella za Kliniku Cleveland ističe kako se ovaj način odgajanja djeteta fokusira na to da se djeca uče kroz empatiju, poštovanje, razumijevanje te postavljanje zdravih granica.

Pročitajte: Kako roditeljstvo mijenja život?

O čemu se točno radi kod “nježnog roditeljstva“?

Tradicionalno roditeljstvo većinom je bazirano na nagradi i kažnjavanju. Što to znači? Ako vaše dijete učini nešto dobro, dobije nagradu. Međutim, ako učini nešto loše, tada je vrijeme za kaznu. Ovaj trend odgaja bez toga, fokusira se na poboljšanje djetetove samosvijesti i razumijevanja vlastitog ponašanja.

Dr. Estrella objašnjava da neke situacije dovode roditelje do frustracija, a vikanjem samo ulijevate još veći strah djetetu te se oboje osjećate tjeskobno i ljutito. Djeca ne razumiju da rade nešto pogrešno. Upravo je zato cilj ove vrste odgoja da im objasnite zašto bi trebali prestati s određenom vrstom ponašanja.

Time vi potičete kvalitetu koju želite vidjeti u svojoj djeci, a sve primijenjeno njihovoj dobi. Nježno roditeljstvo usmjereno je na podučavanje i modeliranje ponašanja djece. Poanta je u tome da vi ostanete mirni i tako objasnite svome djetetu zašto nešto mora. Primjerice, ako se žurite ujutro na posao, a dijete se neće spremati, umjesto vikanja pokušajte na miran način dati priliku djetetu da procesuira svoje ponašanje. To možete pristupom: “Kad se ne želiš spremiti na vrijeme, to me povrjeđuje.”

Ako vi ostanete smireni, dat ćete djetetu prostora da prepozna kako vi reagirate na sukob i određene situacije te mu dajete priliku da promijeni svoje ponašanje. I u tome je ključ ove strategije – postavljanje očekivanja unaprijed, planiranje kako reagirati ako vaše dijete pokaže negativno ponašanje i načine na koje se možete nositi s time na miran način. Dakle, uzmete pauzu i umjesto da vičete, pokušavate pomoći djetetu da shvati što se događa.

Nježno roditeljstvo zahtijeva dvije stvari: vaše dijete mora biti samosvjesno kako bi procesuiralo svoje emocije i ponašanje te morate biti dovoljno strpljivi za posvetiti vrijeme razumijevanju i boljem upoznavanju svog djeteta.

Pročitajte: Imamo listu nekih od top-knjiga o roditeljstvu i odgoju. I vrijedi ih pročitati

Foto: jacoblund iStock/Getty Images Plus via Getty Images