Imamo listu nekih od top-knjiga o roditeljstvu i odgoju. I vrijedi ih pročitati

by | 22 svibnja, 2022
žena čita knjigu

Koliko je majčinstvo posebno i što sve nosi, zna svaka žena koja to živi. Iako, kako kažu mnogi, to je vjerojatno najljepša stvar na cijelom svijetu. Postati majka. Biti majka. Znati da si nečiji svemir, nečije sve. Da odgajaš, učiš, savjetuješ, hrabriš, pomažeš tom malom biću kojem si cijeli svijet. Ipak, koliko lijepog, toliko i teškog nosi ovaj, rekli bismo – najteži posao na svijetu. Brojne prepreke, emocije, faze, tantrumi… Roditeljstvo, to je to.

Sve to valja premostiti, pobijediti, znati se postaviti i kako reagirati. Upravo zato, sve je više tematike u knjigama koje su posvećene upravo tome kako bi roditelji baš to bila smjernica. U ovom tekstu donosimo vam prijedloge pet knjiga o roditeljstvu i odgoju koje zaista valja pročitati i koje će svakom roditelju dobro doći – od prvih dana i malih koraka pa sve to tinejdžerskih dana koji opet nose svoje čari.

Pročitajte: Što je “mindful” roditeljstvo i koje su njegove najveće prednosti?

Top-knjige o roditeljstvu i odgoju

Paula Polk Lillard, Lynn Lillard Jessen: Montessori od prvoga dana

Odgoj djeteta od rođenja do treće godine

Vrtići koji rade prema metodi Marije Montessori uživaju sve veću popularnost diljem svijeta i njihov broj svake godine sve više raste. Tim više što suvremena znanstvena istraživanja potvrđuju njezina otkrića i pedagoška načela koja je razvila još početkom 20. stoljeća. Stoga je posve razumljivo da mnogi roditelji žele primijeniti metodu Montessori i prije nego što njihova djeca krenu u vrtić. Što roditelji mogu učiniti kako bi svojoj djeci pomogli u izgrađivanju ličnosti i pozitivna stava prema sebi i drugima u prve tri godine života, razdoblju koje je presudno za njihov razvoj? Na koji način roditelji mogu u vlastitom domu primijeniti metodu Montessori od samog rođenja djeteta?

Autorice knjige Montessori od prvoga dana, Paula Polk Lillard i njezina kći Lynn Lillard Jessen, odgovaraju na ta i mnoga druga pitanja vezana za izazove s kojima se roditelji suočavaju želeći od prvoga dana pomoći svome djetetu u veličanstvenom zadatku samooblikovanja u cjelovito ljudsko biće koje će biti sposobno voditi ispunjen i sretan život. Bogata anegdotama i mnoštvom korisnih savjeta, napisana jasnim, privlačnim stilom, knjiga Montessori od prvoga dana praktičan je i svrhovit vodič za podizanje smirene, sposobne i samopouzdane djece.

Prevela: Ira Martinović

Izdavač: Stilus knjiga d.o.o, godina izdanja: 2022.

knjige o roditeljstvu

Álvaro Bilbao: Dječji mozak objašnjen roditeljima

“Dječji mozak objašnjen roditeljima” bestseller je koji roditeljima predstavlja potrebne alate i objašnjenja za bolje razumijevanje i poticanje razvoja dječjeg mozga.
U prvih šest godina života stvori se do 75 posto neuroloških veza, uspostavlja se emocionalna stabilnost te osjećaj povjerenja prema bliskim osobama što postavlja temelje funkcioniranja osobe za čitav život. Upravo zato je potrebno razumijeti dječji mozak i poticati njegov razvoj od najranije dobi. Suprotno uvriježenom mišljenju, dijete nije potrebno konstantno izlagati složenim programima i pretjeranoj stimulaciji, potrebno je samo provoditi dovoljno vremena uz dijete.
Kako na kvalitetan i efektivan način provoditi vrijeme s djetetom, kako potaknuti razvoj jezika, pamćenja, kreativnosti, kako postaviti granice bez drame, koje su alternative kaznama i druge korisne savjete pronađite u knjizi Dječji mozak objašnjen roditeljima.

“Odgoj ne bi trebao biti puno više od podrške djetetu tijekom razvoja njegova mozga, tako da jednoga dana bude sposobno za samostalan život, ispunjenje vlastitih ciljeva i osjećaj zadovoljstva samim sobom.”, Dr. Álvaro Bilbao

Izdavač: Egmont

Godina izdanja: 2020.

knjige o roditeljstvu

Dr. Frances E. Jensen i Amy Ellis Nutt: Tinejdžerski mozak

Roditeljski vodič za preživljavanje tinejdžerskog odrastanja. Znanstvenici su dugo vjerovali da je mozak adolescenta gotovo jednak mozgu odrasle osobe. Međutim, tijekom posljednjeg desetljeća neurologija i neuroznanost otkrile su da tinejdžerske godine obuhvaćaju presudno važne stadije razvoja te da tinejdžerima i mladim ljudima treba mnogo više razumijevanja i potpore tijekom tog turbulentnog razdoblja.

Ispreplićući jasan sažetak i analizu istraživačkih podataka s anegdotama iz godina provedenih u ulozi liječnice, istraživačice i javne govornice, ugledna neurologinja Frances E. Jensen istražuje funkcioniranje i razvoj adolescentskog mozga u kontekstu učenja i multitaskinga, stresa i pamćenja, spavanja, ovisnosti i donošenja odluka Knjiga Tinejdžerski mozak objašnjava kako ta vrlo poučna saznanja ne samo da osporavaju uobičajene zablude o tinejdžerima nego i nude praktične savjete za odrasle i tinejdžere koji se pokušavaju snaći u zagonetnom i čudesnom svijetu adolescentske biologije.

Nakladnik: Egmont

Godina izdanja: 2022.

knjige o roditeljstvu

Jessica Joelle Alexander, Iben Dissing Sandahl: Danski odgoj djece : Što najsretniji ljudi na svijetu znaju o odgoju samopouzdane i sposobne djece

Što čini Dansku najsretnijom zemljom na svijetu – i kako danski roditelji uspijevaju godinu za godinom odgojiti sretnu, samopouzdanu i uspješnu djecu? Ovaj praktičan i nadasve optimističan savjetnik za roditelje donosi navike najsretnijih obitelji na svijetu. Jasnim primjerima i korisnim savjetima autorice predstavljaju osnovna načela danskog odgoja,uključivanje samo nekih njegovih dijelova u vlastiti roditeljski pristup pomoći će roditeljima da odgoje sretniju i otporniju djecu koja će nastaviti taj krug dobrobiti i sreće odgojem vlastite djece.

Izdavač: Egmont

Godina izdanja: 2017.

knjige o roditeljstvu

 

Einat Nathan: Ti si moje sve : Roditelj kakav želim postati, dijete kakvo se nadam odgojiti

Izraelska autorica Einat Nathan savjetnica je za roditeljstvo i majka petoro djece, a njezina je knjiga Ti si moje sve postala je veliki hit najprije u Izraelu, a zatim i diljem svijeta jer su se roditelji – ponajprije majke – prepoznale u mnogim situacijama, u brigama i dilemama, u radosnim i dirljivim trenucima. S puno suosjećanja Nathan nas poziva da naučimo svoju djecu da budu snažna i neovisna, ali i promatramo svijet njihovim očima i osjećamo njihovim srcima. I u svojoj uplakanoj bebi i u buntovnom tinejdžeru možemo posijati optimizam, kako bi kad život bude težak znali da ih čeka još puno toga dobroga, njezina je poruka. U knjizi opisuje mnoge situacije iz svoje klinike i svojeg doma, pružajući nam nadahnuće da budemo strpljivi sa svojom djecom, pokušamo ostati smireni u doba stalne bojazni te da cijenimo i prihvaćamo svako dijete sa svim njegovim talentima, mušicama i manama.

Ova knjiga nije samo vodič za roditelje, nego i istraživanje složenog emocionalnog puta roditeljstva i podsjeća nas koliko hrabrosti i energije ono zahtijeva. Ne postoji savršeni roditelj, kaže Einat Nathan, a na kraju dana, najvažnije je izgraditi i sačuvati čvrstu vezu sa svojim djetetom.

Nakladnik: Planetopija

Prijevod: Metka Jelenc

knjige o roditeljstvu

Foto: Halfpoint iStock/Getty Images Plus via Getty Images