Mali, ali vrijedni: jedini savjeti koje trebate za odgoj djece

Evo malih savjeta kako se nositi s čarima roditeljstva i odgajanjem

by | 17 rujna, 2021
roditeljski savjeti, savjeti za roditelje, odgajanje djece

Roditeljstvo – koliko ima svojih čari, toliko donosi i borbi, ispitivanja i propitkivanja radite li sve dobro. Pitate se kako te male osobe usmjeriti i odgojiti u pravom smjeru te naučiti ih da se bore sami za sebe, naučiti ih da se moraju dići i kada stoput padnu, ali i da je život pun izazova s kojima se moraju nositi.

Dopustite im da ne uspiju svaki put
Da bi naučili što je samodostatnost, djeca ponekad moraju nešto napraviti i bez vaše pomoći. Većina roditelja zna za što su njihova djeca sposobna, ali ipak poduzimaju određene mjere kako bi im olakšali neke stvari. Prije nego što požurite s time, stvarno razmislite može li tu određenu radnju vaše dijete napraviti samo ili mu je zaista potrebna pomoć. To se odnosi na mnogo izazova u životu za koje će dijete trebati vještine poput spretnosti i snalažljivosti. A to je nešto što mora naučiti SAM, bez roditeljske pomoći.

Učite ih obvezama
Naučite ih na male korake i male stvari i pobrinite se da svakodnevno, ili barem tjedno, ispunjavaju neke svoje obveze poput iznošenja smeća, pospremanja kreveta i igračaka i sličnih stvari. Tim malim stvarima stvaraju se veće navike. Osim poštovanju, naučite djecu da budu pristojni i uljudni prema svim ljudima, da pomažu drugima – a vi im budite najbolji primjer jer od vas uče i kako se ponašati, kako razgovarati i što govoriti.

Pročitajte: Kako roditeljstvo mijenja život?

Pridržavajte se pravila
Primjerice, kad radite domaću zadaću s djetetom pobrinite se da to bude bez prisutnosti tehnologija – mobitela, računala. Kad su gotovi sa svojim zadacima, maknite knjige i torbe i pripremite ih za sutrašnji dan. Učite tome i dijete kako bi ono samo usvojilo tu rutinu.

Potaknite ih na to da se što više igraju i borave na svježem zraku
Nebrojene su koristi igre i boravka na svježem zraku, a osim toga što će bolje spavati, time svojoj djeci stvarate navike za cijeli život i pokazujete koliko je bitna priroda, kretanje i aktivnosti na otvorenom. Odmalena ih vodite na izlete i provodite što više vremena zajedno u posjetima novim mjestima jer ćete tako u njih usadite vrijedne navike.

Odvojite vrijeme za sebe
Da, to se ne odnosi na djecu, ali se odnosi na roditelje za koje je itekako dobro da s vremena na vrijeme nađu vremena za sebe i da se opuste.

Osim svih ovih savjeta, potrudite se da što više razgovarate sa svojim djetetom – od općenitih tema do onih dječjih koje njih zanimaju, interesirajte se za njihove dogodovštine koje im se događaju kroz dan, puno se slikajte kako biste stvorili što više zajedničkih fotografija i uspomena, a istovremeno budite dosljedni sebi i pokažite da ste vi roditelj i zašto vas dijete mora slušati, poštovati i cijeniti.

Pročitajte: 5 knjiga o roditeljstvu koje vam mogu pomoći u odgoju djece

FOTO: Andrea Piacquadio/Pexels