Kako roditeljstvo mijenja život?

Čari najljepšeg (i najtežeg) posla na svijetu

by | 28 travnja, 2021
roditeljstvo, roditelj, dijete

Mnogi kažu da je roditeljstvo najljepša stvar na svijetu. I stvarno je tako. Svakodnevni izazovi s kojima se susrećete zapravo su dio modernog roditeljstva. Jer tek kad postaneš roditelj shvatiš da si svom malom biću jedini svijet koji ima i da upravo to biće zahtijeva vašu maksimalnu predanost.

Koliko god ponekad bilo teško i naporno, roditeljska uloga danas je neprocjenjiva. Izvesti dijete na pravi put, u ovom ludom i nesigurnom vremenu, pravi je zadatak, odgovornost i veliki izazov. Nema roditelja koji ne želi da mu dijete bude samostalno, sigurno, samouvjereno, slobodno. Da odraste u sretnu osobu koja zna poštivati druge ljude, poštujući uvijek granice i svoje ja, uvijek s dozom kritičnosti. Vjerujemo da često kao roditelj preispitujete neke svoje riječi i odluke, ali kako dijete odrasta dajte mu priliku slobode izbora da i samo proba kako procijeniti situaciju u kojoj se nalazi. (Pročitajte: 16 koraka za svakog roditelja kako naučiti dijete da ima samopouzdanja)

Danas je, više nego ikad, u medijima prožeta tema roditeljstva i svijest o roditeljstvu. Zato i nije lako ispuniti najzahtjevniju zadaću koja nam je zadana. (Pročitajte: 5 knjiga o roditeljstvu koje vam mogu pomoći u odgoju djece)

Roditeljstvo kao novi život

Kad su maleni, oni su vaš svemir. Diktiraju kako provodite vrijeme – sve se prilagođava tim malim, preslatkim bićima. Usmjereni ste na njihove želje, njihov svemir, njihove potrebe. Ponekad to jest izrazito stresno, međutim, definira upravo način na koji ste povezani. I na tome se gradi daljnji odnos pa je zato važno biti dostupan i mentalno i fizički. Tako vas dijete pamti – jer samo vas i ima. Tu posebno pripazite na svoja ponašanja i reakcije jer dijete kopira roditelje i ono što vidi.

Na teške situacije pokušajte gledati s osmijehom na licu. Vi ćete uvijek biti roditelji – imalo vaše dijete 5 ili 35 godina. Ljubav ne poznaje godine, pogotovo majčinska ljubav jer majka uvijek diše i brine se za svoje dijete. (Pročitajte: Što je “mindful” roditeljstvo i koje su njegove najveće prednosti?)

FOTO: Paige Cody/Unsplash