16 koraka za svakog roditelja kako naučiti dijete da ima samopouzdanja

by | 25 kolovoza, 2020

Ponekad je teško naći granicu između udovoljavanja, razvijanja individualizma i poticanja narcisoidnosti – no stručnjaci ističu kako je u svemu najvažnije dijete naučiti da se ne boji novih izazova.

Roditelji se često muče s nedoumicama kako odgojiti svoje dijete u odgovornu i dobru osobu. Pritom moraju paziti da ne budu previše strogi ili preblagi jer nijedno neće dobro utjecati na njihovo dijete.

Psiholog i autor 15 knjiga o roditeljstvu Carl Pickhardt smatra da je iznimno važno da roditelji dijete nauče samopouzdanju kako se ne bi bojalo novih izazova.

“Neprijatelji samopouzdanja su strah i obeshrabrenje”, istaknuo je uspješni psiholog.

Pickhardt je dao 16 savjeta kako odgojiti samopouzdano dijete:

Cijenite njihov trud bez obzira na to izgube li ili pobijede

Kod odrastanja je bitnije putovanje nego odredište. Stoga bez obzira zabije li vaše dijete pobjednički gol za svoj nogometni tim ili ispuca loptu daleko izvan igralište, morate ih pohvaliti za trud. Ne smiju se nikad sramiti zato što su nešto pokušali.

“Upornost više gradi samopouzdanje nego uspjeh iz prvog pokušaja”, objašnjava Pickhardt.

Ohrabrite vježbu kojom se gradi sposobnost

Dajte potporu djetetu da se bavi bilo čime što ga zanima, a pritom nemojte raditi pritisak na njega. Neki od najboljih pijanista su počeli trenirati kada su imali tek tri godine zbog čega su postali glazbeni virtuozi.

“Vježbom se stječe samopouzdano očekivanje da će doći do poboljšanja”, kaže psiholog.

Pustite ih da probleme riješe sami

Ako obavljate teški posao umjesto njih, nikad neće razviti sposobnosti ili samopouzdanje da mogu sami svladati određene prepreke. Zato je bolje da dobiju nekoliko četvorki ili trojki u školi nego peticu dokle god ih to potiče na učenje i rješavanje vlastitih problema.

Dopustite im da se ponašaju primjereno svojoj dobi

Nemojte očekivati da se ponašaju poput odraslih. Nije dobro da dijete misli kako je jedino dobro ponašati se poput svojih roditelja.

Poduprite znatiželju

Možda vas ponekad umaraju silna pitanja vlastitog djeteta, no trebali biste ga poticati na to da bude znatiželjan i traži odgovore. To je korisno za njega jer shvaća da postoje stvari koje ne zna i da to treba tek naučiti. Također, djeca međusobno razmjenjuju informacije koje su im rekli roditelji i brže uče.

Dajte im nove izazove

Pokažite djeci da mogu ispuniti male ciljeve kako bi došli do većeg postignuća, poput vožnje bicikla bez pomoćnih kotača.

“Roditelji im povećavaju samopouzdanju kada im povećavaju odgovornosti”, ističe Pickhardt.

Nemojte kritizirati

Ništa neće djecu obeshrabriti poput kritika na njihov napor. Dobro je dati im korisne informacije i prijedloge, no roditelj im nikad ne smije reći da su loši. U protivnom će se uplašiti i neće htjeti isprobavati nove stvari.

Ponašajte se prema pogrešci kao koraku prema učenju

“Učenje iz pogrešaka gradi samopouzdanje”, tvrdi Pickhardt. No, pri tome roditelj treba tretirati pogrešku kao priliku za učenje i rast.

Ne smijete se previše zaštitnički ponašati prema djetetu. Morate im dopustiti da nekad i zabrljaju te im objasniti kako mogu bolje postupiti sljedeći put.

Budite otvoreni prema novim iskustvima

Kao roditelj imate odgovornost izložiti dijete različitim stvarima u životu i novim iskustvima kako bi dijete razvilo samopouzdanje u suočavanju s većim svijetom. Djeca tako shvaćaju da, bez obzira na to što je nešto strašno i drukčije, mogu to pobijediti.

Naučite ih ono što znate raditi

Vi ste djetetov heroj vjerojatno dok ne postane tinejdžer. Stoga ga naučite što znate o tome kako treba razmišljati, ponašati se i govoriti. Budite mu dobar primjer i postanite njegov uzor.

Nemojte im reći kad ste zabrinuti zbog njih

Roditeljska briga često djeluje kao čimbenik koji uništava dječje samopouzdanje.

Pohvalite ih kad se suočavaju s nedaćama

Život nije fer i svako dijete to mora naučiti u određenom trenutku u svom životu. Roditelj mu treba pomoći da shvati kako je svaki put do uspjeha ispunjen preprekama.

Ponudite pomoć i potporu, no ne previše

Ako ćete djetetu previše pomagati, neće znati kako si pomoći kad vi niste uz njega.

Pohvalite ih zbog hrabrosti što su probali nešto novo

Bilo da se radi o sportu ili vožnji vlakom smrti, roditelji trebaju pohvaliti djecu što su spremni raditi nove stvari. Dovoljno je reći nešto poput: “Hrabar si što si to probao.”

Slavite uzbuđenje učenja nečeg novog

Djeca uče od roditelja kako reagirati na nešto. Stoga ako ste uzbuđeni jer uče plivati ili novi jezik i oni će biti.

Budite autoritativni, ali ne previše strogi

Kad su roditelji previše zahtjevni ili strogi, djeci se može smanjiti samopouzdanje da izaberu vlastiti put.

Foto: Unsplash