Što je “mindful” roditeljstvo i koje su njegove najveće prednosti?

by | 11 listopada, 2020

Ako se osjećate pomalo izvan kontrole i trebate neke dodatne smjernice, niste sami. Ipak, između svih nevolja s kahlicama, ranih jutarnjih buđenja, i čekanje mjesta u vrtiću budimo iskreni – vjerojatno vam je ostalo malo energije za čitanje savjeta o roditeljstvu.

Istodobno, pažnja je glavna stvar, a neki je ljudi uključuju u svoju roditeljsku filozofiju.

Ova korisna strategija možda i nije tako loša ideja – zato ćemo vam dati kratki pregled mindful roditeljstva i zašto bi moglo biti vrijedno odvojiti trenutak da udahnete sljedeći put kad se suočite sa situacijom koja je frustrirajuća.

Što znači mindful roditeljstvo?

Mindful je sam po sebi praksa življenja u trenutku. Znači da ste svjesni gdje ste u svijetu, o čemu razmišljate i kako se osjećate iznutra i izvana.

Ne samo to, nego pažnja podrazumijeva i gledanje na svijet s manje prosuđivanja i više prihvaćanja. Ideja približavanja svjesnosti sadašnjem trenutku srž je budističke meditacije, a vježbala se i proučavala stoljećima.

Ideja mindful roditeljstva postoji od 1997. godine, kako piše Healthline Parenthood. U osnovi, primjenjuje principe pažljivosti na brojne situacije u vašoj obitelji koje ponekad mogu biti kaotične.

Cilj uvođenja mindful filozofije u roditeljstvo je promišljeno reagirati na ponašanje ili postupke vašeg djeteta nasuprot jednostavnoj reakciji. Radite na tome da prihvatite svoje dijete i sebe.

Njegovanje vaše veze na ovaj način može vam pomoći ojačati vezu i dovesti do drugih koristi. To ne znači da biti pažljiv roditelj uvijek znači razmišljati pozitivno.

Otkrit ćemo vam malu tajnu, roditeljstvo nikada neće biti samo sunce i osmijesi, gdje djeca jedu ono što ste pripremili za večeru bez prigovora.

Umjesto toga, zapravo se bavite sadašnjim trenutkom i ne dopuštate da osjećaji ili traume iz prošlosti ili budućnosti oboje vaše iskustvo ili, što je još važnije, vašu reakciju.

Ključni čimbenici mindful roditeljstva

Mnogo onoga što bi vam moglo biti napisano o pažljivom roditeljstvu usredotočeno je na tri glavne kvalitete:

 • Svijest i pažnja prema sadašnjem trenutku
 • Intencionalnost i razumijevanje ponašanja
 • Stav –  suosjećajan, prihvaćajući

Većina ideja pažljivog roditeljstva uključuje ove vještine:

Slušanje. To znači istinsko slušanje i promatranje s punom pažnjom. Za ovo je potrebno golemo strpljenje i vježba. A slušanje se proteže i na okolinu. Uzmite u obzir sve – prizore, mirise, zvukove – koji okružuju vas i vaše dijete.

Prihvaćanje bez presude. Riječ je upravo o prihvaćanje “onoga što jest”.

Emocionalna svijest. Povećavanje svijesti o roditeljskim interakcijama proteže se od roditelja do djeteta i natrag. Modeliranje emocionalne svijesti ključno je za učenje vašeg djeteta da čini isto. Uvijek postoje emocije koje utječu na situacije, bilo da su nastale davno ili su prolaznije.

Samoregulacija. To znači ne dopustiti da vaše emocije pokrenu trenutne reakcije, poput vikanja ili drugog automatskog ponašanja. Važno je izbjeći pretjerano reagiranje.

Suosjećanje. Opet se možda nećete složiti s djetetovim postupcima ili mislima, ali mindful roditeljstvo potiče roditelje na suosjećanje. To uključuje empatičnost i razumijevanje djetetove pozicije u ovom trenutku. Suosjećanje se proteže i na roditelja jer je u konačnici manje samooptuživanja ako se situacija ne dogodi onako kako ste se nadali.

Prednosti mindful roditeljstva:

 • Poboljšava komunikaciju roditelja i djeteta
 • Smanjuje simptome hiperaktivnosti
 • Poboljšava zadovoljstvo roditelja
 • Umanjuje agresiju
 • Snižava osjećaj depresije
 • Umanjuje stres i tjeskobu
 • Promiče veće sudjelovanje roditelja u cjelini
 • Čini roditeljstvo osjećajem kao da je potrebno manje napora.

IZVOR: NOVILIST.HR

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels