Kako preživjeti ljeto ako imate masni ili mješoviti tip kože

Izbjegnite neželjeni sjaj

by | 21 svibnja, 2024
njega masne kože ljeti

Sljedite ovih 10 koraka holističke njege lica kako biste svom masnom ili mješovitom tenu ovog ljeta, unatoč vrućini i vlazi, povratili prirodni balans i kako bi vaša koža “pucala” od zdravlja.

Borba s masnom kožom sklonom aknama nije lak zadatak, a pogotovo tijekom ljeta kad vrijeme nije na vašoj strani! Ljetne vrućine mogu opteretiti vašu kožu, dovesti do upala, začepljenja pora i akni. Vlaga i znoj su dodatni čimbenici koji čine vašu kožu masn(ij)om i omogućuju bakterijama povoljne uvijete za razvoj akni. Zato je za masnu ili mješovitu kožu potrebno pažljivo osmisliti učinkovitu, a opet minimalističku njegu lica.

Najčešći problemi masnog i mješovitog tena

Tijekom ljetnih mjeseci, masni i mješoviti tipovi kože često se suočavaju s nekoliko uobičajenih problema zbog povećane topline i vlage:

Pretjerano lučenje masnoće

Više temperature stimuliraju žlijezde lojnice, uzrokujući da proizvode više sebuma, tj. masnoće. To može učiniti kožu masnijom i sjajnijom, osobito u T-zoni (čelo, nos i brada) kod mješovite kože.

Začepljene pore i akne

Kombinacija znoja, sebuma i zagađivača iz okoliša može začepiti pore, što dovodi do mitesera, komedona i akni. Ovo je čest problem i za masnu i za mješovitu kožu tijekom ljeta.

Pročitajte: Za masni i mješoviti ten: kako matirati kožu u par minuta

njega masne kože ljeti

Proširene pore

Toplina može uzrokovati širenje pora, čineći ih uočljivijima. Proširene pore uobičajena su briga za one s masnom i mješovitom kožom jer višak masnoće čini da pore izgledaju još veće.

Iritacija i osjetljivost kože

Pojačano znojenje može dovesti do iritacije i osjetljivosti kože. Kombinacija znoja s bakterijama na koži može uzrokovati osip i druge oblike iritacije.

Blijeda i neujednačena boja kože

Nakupljanje znoja, sebuma i odumrlih stanica može dovesti do blijede i neujednačene boje tena. Piling je ključan igrač, ali pretjerana eksfolijacija može pogoršati druge probleme poput iritacije i osjetljivosti.

Dehidracija

Unatoč pojačanoj proizvodnji sebuma, vaša koža i dalje može dehidrirati zbog povećanoga gubitka vode.

Pročitajte: Dermatologinja navodi 3 sastojka koja masnu kožu čine masnijom

njega masne kože ljeti

Kako njegovati masni i mješoviti ten tijekom ljeta

Njega masne i mješovite kože tijekom ljeta uključuje balansiranje potreba između masnih i suhih područja lica, što nije uvijek lako. Evo nekoliko savjeta:

1. Čišćenje

Koristite nježan preparat za čišćenje bez sulfata i alkohola, koji će ukloniti make-up, nečistoće i višak masnoće bez narušavanja pH-a ili barijere kože. Čistite lice dva puta dnevno, ujutro i navečer, kako biste održali pore čistima i uklonili znoj i prljavštinu.

2. Toniranje

Nakon čišćenja, koristite tonik bez alkohola kako biste uravnotežili pH kože i smanjili masnoću. Sastojci poput hamamelisa mogu pomoći u kontroli proizvodnje sebuma bez pretjeranog isušivanja.

3. Hidracija

Odaberite laganu, nekomedogenu hidratantnu kremu. Formule na bazi gela ili vode najbolje odgovaraju mješovitoj i masnoj koži tijekom toplih mjeseci. Ako je potrebno, na suha područja, poput obraza nanesite bogatiju hidratantnu kremu.

4. Zaštita od sunca

Ne preskačite kremu za sunčenja već odaberite onu čija tekstura odgovara vašem tipu kože. Primjerice, fluidi i lagane kreme za sunčanje na bazi gela ili minerala mogu biti manje masne i ugodnije za mješovitu kožu. Koristite kremu za sunčanje širokog spektra 30 ili više svaki dan.

5. Ciljani tretmani

Na masna područja poput T-zone nanesite proizvode za matiranje, bilo da je u pitanju gel krema, primer ili kompaktni puder, kako biste kontrolirali prekomjerni sjaj, a hidratantne serume ili bogatije kreme na suha područja.

njega masne kože ljeti

6. Piling

Napravite piling jednom tjedno kako biste uklonili odumrle stanice kože i spriječili začepljenje pora. Odlučite se za blagi piling sa salicilnom kiselinom ili glikolnom kiselinom radije nego za mehaničke pilinge kako ne biste oštetili kožu.

7. Šminka

Birajte dekorativnu kozmetiku koja ne sadrži ulja i nekomedogene proizvode. Odličan odabir je mineralna kozmetika, posebno mineralni puder u kamenu koji odlično upija masnoću, dok primer za matiranje može pomoći u dodatnoj kontroli sjaja u T-zoni.

8. Apsorbirajući papirići

Upijajući make-up papirići koji apsorbiraju višak masnoće tijekom dana oslobodit će vas u trenu viška masnoće s T-zone, a bez uklanjanja šminke.

9. Hidracija

Održavajte hidriranost pijući puno vode kako biste vlažili kožu iznutra prema van.

10. Prehrana i stil života

Jedite uravnoteženu prehranu bogatu voćem i povrćem, a izbjegavajte pretjerani unos šećera i mliječnih proizvoda koji mogu izazvati masnoću i prištiće. Spavajte dovoljno i upravljajte stresom jer ti čimbenici mogu uvelike utjecati na zdravlje vaše kože.

Pročitajte: Novi kozmetički proizvod iz Koreje preuzima svijet – znamo i zašto

Foto: puhhha, iStock/Getty Images Plus via Getty Images