Ako primjećujete neki od ovih 8 simptoma, barijera vaše kože je oštećena

Znamo kako je obnoviti

by | 6 prosinca, 2023
kako obnoviti barijeru kože

Doznajte koji su uobičajeni znakovi oslabljene barijere, a ako se među njima prepoznate, naučite kako obnoviti svoju kožu da bi ponovno bila zdrava i lijepa.

Barijera je površinski sloj kože koji štiti dublje slojeve kože od tvari iz svijeta. Cilj joj je zadržati dobre stvari unutra (poput vlage), a one loše (poput bakterija i iritansa) izvana. Kad je barijera kože zdrava, vaš ten je zdrav, hidratiziran i ujednačene boje. Međutim, kad je barijera oslabljena, taj štit slabi, zadržavanje vlage se smanjuje, a vaša koža postaje osjetljiva na svakodnevne stresore.

Pročitajte: Od micelarne otopine do noćne kreme: osmislili smo kompletnu njega lica od 34 do 120 eura

kako obnoviti barijeru kože

Što oštećuje barijeru kože?

Nekoliko čimbenika može uzrokovati narušavanje površinskog, hidrolipidnog sloja kože koji se zove i barijera. Neki uobičajeni krivci su pregrubi kozmetički proizvodi, pretjerana eksfolijacija, ekstremno vruća voda, nedostatak vlage i zagađenje zraka.

Tim vanjskim čimbenicima sada još pridodajte i svoje životne navike poput konzumacije alkohola, stresa, nezdrave prehrane ili određenih lijekova – i oni mogu rezultirati oštećenjem barijere. A ako je vaš ten sklon aknama, ekcemima ili psorijazi, ove kožne tegobe dodatno slabe barijeru kože.

Koji su znakovi oštećene barijere?

Oštećena kožna barijera može se manifestirati na različite načine, a ovo su neki od uobičajenih simptoma:

  • Suha ili perutava koža
  • Masna i perutava koža
  • Crvenilo
  • Iritacija
  • Osjetljivost
  • Svrbež
  • Osjećaj zatezanja kože
  • Osjećaj peckanja pri korištenju proizvoda za njegu kože.

kako obnoviti barijeru kože

Kako obnoviti barijeru kože?

Da biste tenu vratili zdravlje i ljepotu, ključno je obnoviti njezinu barijeru. Prije nego što krenete s bilo kojim režimom liječenja, pokušajte identificirati temeljni uzrok oštećene epiderme, a zatim slijedite sljedeće korake:

1# Čistite kožu vrlo nježno

Izbjegavajte agresivne preparate za čišćenje koji mogu ukloniti prirodna ulja, dodatno ugrožavajući barijeru vaše kože. Odlučite se za nježne preparate za čišćenje bez mirisa namijenjena osjetljivoj koži.

2# Pauzirajte s eksfolijacijom

Prečesti piling ili eksfolijacija može poremetiti osjetljivu ravnotežu zaštitnih slojeva kože. Smanjite korištenje pilinga na jednom mjesečno, koristeći što nježnije proizvode.

kako obnoviti barijeru kože

3# Redovito hidrirajte

Redovito vlaženje je najvažnije za obnovu i održavanje barijere zdravom. Birajte hidratantne kreme bez mirisa koje sadrže ceramide, hijaluronsku kiselinu i koloidnu zobenu kašu jer ovi sastojci pomažu obnoviti epidermis.

4# Zaštitite ten od agresora iz okoliša

Koliko god je to moguće, zaštitite svoju kožu od agresora iz okoliša poput jake sunčeve svjetlosti, zagađenja i ekstremnih temperatura. Koristite antioksidativni serum i kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30 ili većim svaki dan i razmislite o korištenju zaštitne kreme ako živite u zagađenom ili vjetrovitom okruženju.

5# Potražite stručnu pomoć

Ako stanje vaše kože potraje unatoč provođenju ovih mjera, obratite se dermatologu. Oni mogu procijeniti vašu kožu, identificirati temeljna medicinska stanja i preporučiti personalizirane strategije liječenja.

Pročitajte: “Ova 3 suplementa zaslužna su za ljepotu moje kože, kose i noktiju” – otkriva naša nutricionistkinja

Foto: master1305; peakSTOCK; fizkes, iStock/Getty Images Plus via Getty Images