Evo kako se obračunati s proširenim porama – jednom zasvagda

Ima nade…

by | 6 rujna, 2023
Kako očistiti pore

Vaše pore su poput malih spužvi. Upijaju svu prljavštinu i sebum koji se nakupe na licu tijekom dana. I baš kao spužve, pore mogu postati leglo bakterija i mrlja. Evo kako ih očistiti i ukloniti.

Dok su pore na nekim drugim dijelovima lica gotovo nevidljive, pore na nosu mogu biti veće i uočljivije, pa je lako primijetiti kad se napune prljavštinom.

Ne brkajte začepljene pore s miteserima

Pore s nakupljenom prljavštinom često se brkaju s miteserima. Pore su većinom ispunjene bijelo-žutim naslagama koje čini sebum i odumrle stanice kože. I one su potpuno prirodne, svih ih imaju, a najčešće se pojavljuju na nosu i čelu, masnijim dijelovima lica. S druge strane, miteseri, su male tamne kvržice koje se pojavljuju kada se folikul dlake začepi sebumom i odumrlim stanicama kože.

Pročitajte: Jeste li zapeli u beauty rutini? 3 sigurna znaka da je vrijeme za promjenu omiljene kozmetike

Kako očistiti pore

Kako očistiti začepljene pore na nosu?

Vaše pore na nosu izgledaju proširene i napunjene prljavštinom? Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da biste ih očistili i vizualno smanjili.

1. Koristite kozmetiku na bazi vode

Jako puno preparativne i dekorativne kozmetike sadrži ulja. To je odlična vijest za suhu kožu, ali ako se želite obračunati s proširenim porama, koristite proizvode na bazi vode. Umjesto hidrirajućih ulja, birajte nekomedogene hidratantne molekule, poput glicerina, aloje ili hijalurona.

Kako očistiti pore

2. Čistite lice dva puta dnevno

Čišćenje lica pomaže održati pore čišćima. Zato postupak ritualno ponavljajte dva puta na dan. Ujutro, da biste uklonili prljavštinu koja se nakupila preko noći, a navečer kako biste uklonili šminku, prljavštinu i onečišćenje koje se nakupilo tijekom dana.

Najnježniji način pranja lica je korištenje mlake vode i prirodnih preparata za čišćenje koji neće ukloniti prirodna ulja s vaše kože.

3. Redovito radite piling

Još jedan način kako spriječiti začepljene pore jest redoviti piling – jednom ili dvaput tjedno. To pomaže ukloniti prljavštinu, masnoću i odumrle stanice kože koje se nakupljaju i uzrokuju začepljenja. Možete koristiti mehanički piling (poput abrazivnih pilinga sa zrncima, električnu četkicu ili rukavice) ili kemijski piling (odabran prema svom tipu kože), koji otapa odumrle stanice kože voćnim kiselinama ili enzimima.

Pročitajte: Koristite primer i još 4 trika kako smanjiti proširene pore

Kako očistiti pore

4. Svakodnevno hidrirajte lice

I masna i kombinirana koža treba vlagu. Odaberite gel hidratantnu kremu bez ulja kako biste zagladili kožu i smanjili pojavu proširenih pora.

5. Potražite stručnu pomoć

Ako već radite sve navedeno i iskušali ste sve kućne pripravke i solucije za proširene pore, i čini vam se da ništa ne pomaže, možda je vrijeme da posjetite dermatologa. Nekoliko je estetskih tretmana koji vam mogu pomoći da dovedete pod kontrolu vaše mitesere i začepljene, proširene pore. Najčešći tretmani koje vam može predložiti estetičar su: mikrodermoabrazija, kemijski piling i laserska terapija.

Pročitajte: Otkrijte svoj tip kože prema ayurvedi i naučite je njegovati na holistički način

Foto: CentralITAlliance, iStock/Getty Images Plus via Getty Images