Vaša se koža pojačano masti? 10 prokušanih stvari koje će uravnotežiti lučenje sebuma

Uspostavite balans

by | 19 rujna, 2023
Uravnotežite lučenje sebuma

Kad ga je previše, koža je masna. Kad ga je premalo, koža je suha. Apsolutno je potreban za ljepotu i zdravlje kože, ali kako pronaći ravnotežu u lučenju sebuma?

Kad bismo morali opisati naš odnos sa sebumom, vjerojatno bi bio: “Komplicirano je.” S jedne strane, sebum nam pomaže održati  kožu vlažnom i zdravom, što rezultira zdravim, blistavim sjajem. S druge strane, previše sebuma može uzrokovati ne tako poželjan sjaj koji može pogoršati razvoj akni, a pore učiniti da izgledaju veće. A kad nemate dovoljno sebuma? Onda imate problem sa suhom, zategnutom koža koja svrbi ili se peruta. Kako, dakle, na zelenu granu sa sebumom?

Što kad vaša koža luči previše sebuma?

Ako vaš ten luči previše sebuma, jedna od najboljih stvari koje možete učiniti jest nježan i dosljedan pristup njezi kože. Prigrlite sljedećih deset pravila za njegu masne i mješovite kože, budite ustrajni i dovedite sebum u ravnotežu.

Pročitajte: Evo kako se obračunati s proširenim porama – jednom zasvagda

Uravnotežite lučenje sebuma

1. Čistite redovito, ali nježno

Očistite lice dva puta dnevno blagim preparatom za čišćenje. Izbjegavajte korištenje jakih preparata za čišćenje koja mogu ukloniti prirodna ulja s vaše kože.

2. Redovito radite piling

Piling pomaže ukloniti odumrle stanice kože i višak sebuma. Možete koristiti kemijski piling, kao što je glikolna kiselina ili salicilna kiselina, ili mehanički piling, ali u tom slučaju potražite neki s nježnim abrazivnim zrncima.

3. Koristite proizvode bez ulja

Potražite proizvode za njegu lica čije formule ne sadrže ulja, odnosno one koje su označene kao nekomedogene. Drugim riječima, trebate ono što neće začepiti vaše pore i potencijalno uzrokovati ili pogoršati akne.

4. Vlažite kožu gel-kremom

Čak i masna ili mješovita koža treba vlagu, ali važno je odabrati hidratantnu kremu koja nije preteška. Birajte brzoupijajuće gel-kreme laganih tekstura i formula na bazi vode.

5. Izbjegavajte dodirivanje lica tijekom dana

Svakim dodirom možete prenijeti masnoću i prljavštinu s ruku na kožu lica.

6. Koristite tonik

Nakon čišćenja lica, upotrijebite bezalkoholni tonik odabran za vaš tip ili stanje kože jer može pomoći u uklanjanju viška masnoće i prljavštine s vašeg lica.

7. Svaki dan nanesite kremu za sunčanje

Krema za sunčanje važna je za sve, ali je posebno važna za osobe čija se koža prekomjerno masti. Krema za sunčanje, posebice ona prirodna – na mineralnoj bazi – može spriječiti pretjerano lučenje sebuma i zaštititi vašu kožu od oštećenja uzrokovanih suncem.

8. Napravite promjene u prehrani

Neka hrana, poput slatkih pića i prerađene hrane, može pridonijeti prekomjernom lučenju sebuma. Umjesto njih, obogatite jelovnik voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama. Ova promjena može poboljšati cjelokupno zdravlje vaše kože.

9. Hidrirajte se iznutra

Pijte optimalne količine vode jer voda je nužan dio slagalice želite li da je vaša koža hidrirana i blistava.

10. Kontrolirajte stres

Stres uvelike utječe na zdravlje kože. Ne samo da može pridonijeti razvoju akni ili ekcema već može potaknuti neželjeno lučenje sebuma. Pronađite zdrave načine za upravljanje stresom, poput joge, meditacije ili tjelovježbe.

Pročitajte:Suha i masna koža? Ove hidratantne kreme vraćaju vlagu i balans mješovitom tipu kože

Foto: PeopleImages, iStock/Getty Images Plus via Getty Images