Nataša Rajčević: “Blizu smo točke nakon koje nema povratka i krajnje je vrijeme da promijenimo svoje životne navike”

Gastro blogerica nam je otkrila kako se hrani

by | 18 travnja, 2022
nataša rajčević veganstvo

Nataša Rajčević odmalena se “mota” po kuhinji i uvijek je uživala u otkrivanju novih okusa i kuhanju. Na svom Instagram profilu (@burbon_i_borovnice) i blogu dijeli recepte koji se temelje na biljnoj prehrani, a reći će kako je cjelovita biljna prehrana – idealna za dugoročno zdravlje i najbolji način da se približimo održivom životu.

Nataša nam je za travanjsko tiskano izdanje Ljepote&zdravlja otkrila više o tome kako se hrani, što trebamo znati ako se odlučimo na vegansku prehranu, kako osmišljava recepte te mnoge druge zanimljive pojedinosti vezane za kuhanje. Sada njezine odgovore donosimo i u nastavku…

Veganska prehrana

Najveća i najvažnija prednost veganske prehrane je nenasilje prema drugim živim bićima. Uz to, niz zdravstvenih istraživanja pokazuje kako je cjelovita biljna prehrana idealna za dugoročno zdravlje. Ako se odlučite na biljnu prehranu, uglavnom ste primorani malo dublje istražiti tehnike kuhanja, nove namirnice, začine, a tako će vam kuhanje postati zabavnije i otkrit ćete cijeli jedan novi svijet.

nataša rajčević veganstvo

Cjelovite namirnice

Svaka prehrana može biti skuplja ili jeftinija, komplicirana ili manje komplicirana… Sve ovisi o vašem ukusu i mogućnostima. Skupo je živjeti samo na zamjenskim proizvodima kao što su burgeri, veganski sirevi, biljne salame, ali ako nam se prehrana bazira na cjelovitim namirnicama (čemu bi svi trebali težiti bez obzira na vrstu prehrane) kao što su sezonsko voće i povrće, mahunarke, žitarice, sjemenke – onda je veganska prehrana i jeftinija od “obične”.

Put ka održivom životu 

Sigurna sam da smo svi itekako svjesni činjenice kako je masovni uzgoj farmskih životinja potpuno neodrživ i nanosi golemu štetu planetu. Jako smo blizu točke nakon koje više nema povratka i krajnje je vrijeme da promijenimo svoje životne navike, a među njima i prehrambene. Ne odnosi se ovo samo na izbacivanje životinjskih proizvoda s tanjura, mislim da bismo se osim toga trebali i fokusirati na lokalno uzgojenu i sezonsku hranu.

Hrana se nikad ne baca

Jednom tjedno napravim popis jela koja planiram napraviti i namirnica koje mi trebaju za pripremu, što poslovno to i privatno. Planiranje obroka zbilja je najbolja stvar koju možete napraviti. A ako mi se dogodi da u hladnjaku imam neko povrće koje možda već duže stoji i ne izgleda baš najbolje, jednostavno ga skuham pa napravim povrtni temeljac ili gustu juhu. Ostatke ću zamrznuti ili drukčije iskombinirati.

nataša rajčević veganstvo

Proljeće na tanjuru

U proljeće je sve šareno i veselo pa bi takav trebao biti i naš tanjur. Što više boja i što manje termičke obrade, puno salata sa svježim povrćem i grahoricama, što više laganijih obroka kakve naše tijelo i treba s dolaskom toplijih dana. U sezoni su šparoge, artičoke, mladi luk, rotkvice… Priroda nam daje jako puno izbora, samo prošetajte lokalnom tržnicom.

Zdrava prehrana

Zdrava prehrana je balansirana prehrana. Važno je uživati u hrani i ne gledati na zdravu prehranu kao neku kaznu. Ja se vodim 80-20 pravilom, što znači da 80 posto vremena jedem cjelovitu hranu, dok se 20 posto vremena izguštiram s čim želim (naravno, u nekim razdobljima to bude više 60-40 nego 80-20, ali svi imamo takve dane ). Tako moje tijelo dobiva sve što mu treba.

Omiljena hrana

Trudim se jesti što cjelovitije obroke, samim time mi se prehrana temelji na bazičnim namirnicama kao što su slanutak, leća, grah, sezonsko povrće, tjestenina, voće…Za sebe najčešće kuham kombinaciju gore navedenih namirnica uz tofu i neku finu marinadu u azijskom stilu.

nataša rajčević veganstvo

Burbon i borovnice 

Krenula sam s Instagramom, tj. s fotografijama biljne hrane, a nakon objave fotografije, stigli su i upiti za korištene namirnice i način pripreme. Ljudima se jako svidjela ne samo ta prehrana nego i cijeli životni stil koji ide uz nju. Blog sam pokrenula na nagovor svojih kolegica. Sada sam formu bloga zanemarila i opet se okrenula samo Instagramu, ali se planiram uskoro opet uhvatiti s tim ukoštac. 🙂

Priča na tanjuru

Uglavnom se vodim sezonom i razmišljam o tome kako bih sezonske namirnice možda mogla predstaviti na neki novi način. Ponekad u glavi imam fotografiju ili atmosferu koju bih htjela prenijeti pa recept radim kako bi se uklopio u tu priču. Ali većina recepata nastaje u 01:00 kad ne mogu spavati i kad mi mozak radi sto na sat. 😂

nataša rajčević veganstvo

Jednostavnost u obrocima

Zbog prirode svog posla jako često doručkujem špagete, ručam bananu a večeram zobenu kašu. 😂 No ako ne radim, onda uglavnom doručkujem jako malo – možda bananu ili malo granole. Za ručak najčešće popržim malo tofua uz jako puno povrća i neke grahorice (najčešće slanutak ili leća), a za večeru pojedem par krekera s humusom ili nekim drugim namazom. Naravno, uvijek se tu nađe i par kockica čokolade ili neki keksić.

Veganske slastice

Nisam im sklona. Barem ne pripremanju istih. Kuham dosta intuitivno i odokativno, a slastičarstvo to nije. Teško mi je pratiti recept, slastice to često zahtijevaju. No pripremam super puding od prosa. 😂

nataša rajčević veganstvo

 

Foto: Nataša Rajčević