Osjećate se napuhnuto jer se više družite uz jelo i piće? Evo par savjeta

Puniji dnevnik slatkih obveza, toplije vrijeme, ukusna hrana i piće... Nakon dugih izbivanja s ovakvih događanja može biti šok za organizam

by | 4 lipnja, 2021

Rođendani, krstitke, proslave unapređenja na poslu… Sve su to bile svakodnevne stavke na našem kalendaru. Međutim, posljednjih godinu i pol dana nismo se toliko mogli okupljati, pa je sada povratak na staro čak pomalo i neobičan. Kao što nam se psiha odvikla od čavrljanja i većih druženja, tako se isto dogodilo i s našim tijelom. A kako dugo nismo jeli svakakva čudesa, ili popili prošek ili čašu crnog vina previše, tijelo se, logično, ušokiralo. I pozdravilo nas za dobro jutro s osjećajem natečenosti i nadutosti.

Iako ne moramo uvijek izgledati savršeno, činjenica jest ta da se od takvih tegoba jednostavno ne osjećamo dobro, i važno je to promijeniti.

Naime, nutricionistkinja Kim Pearson za Glamour kaže da pretjerano uživanje, posebno s alkoholom, može potaknuti upalu u crijevima i negativno utjecati na naš crijevni mikrobiom, a istovremeno “inhibirati proizvodnju probavnih enzima potrebnih za učinkovito razgradnju hrane”. Dakle, ako su nas iznenada počele mučiti želučane tegobe, poput vjetrova, nadutosti, pa čak i proljeva, trebali bismo razmisliti o tome da crijeva vratite u normalu. Evo par savjeta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ✩ BREE LENEHAN ✩ (@breeelenehan)

Pijte dovoljno vode

Ma koliko god da vam puta ovo ponovimo, i koliko god vi kolutali očima dok ovo čitate (kao što je vjerojatno slučaj i s člancima o važnosti zaštitnog faktora), voda je ključna, ali zaista ključna nakon pretjeranog uživanja u iću i piću. Dehidracija može ugroziti mnoge aspekte zdravlja, uključujući i naša crijeva, što dovodi do zatvora, pa pripazite da unosite najmanje 2 litre vode dnevno.

Hranite se raznoliko

Sigurno da vam i ritam života onemogućava da stalno jedete drukčija jela i vjerojatno vrtite desetak provjerenih recepata. No vrlo je važno da hrana bude i cjelovita i neprerađena. Rafinirana i visoko prerađena hrana našim crijevima nimalo ne godi, stoga je važno jesti raznoliko voće i povrće.

Smanjite stres

Nikako da iskoristite godišnji odmor ili odete u prirodu za vikend? Problemi s crijevima mogu se dogoditi upravo zbog toga što ste okruženi stresom, pa čak i kad to aktivno ne osjećate. Kratka meditacija, joga ili šetnja u prirodi taman je ta doza bijega od stvarnosti koja će vas vratiti u mentalnu i fizičku ravnotežu.

 

Foto: Unsplash