Možete li pretjerati s dentalnom higijenom?

Najviše se govori o tome da se dentalna higijena ne smije zanemariti, no ne spominje se da se može i pretjerati

by | 10 lipnja, 2021
četkanjezubi

Neovisno o tome kakvu imate četkicu, koristite li zubni konac i trčite li u kupaonicu odmah nakon ručka, činjenica jest ta da svatko od nas dijeli tu svakodnevnu naviku. Svi smo svjesni te higijenske potrebe, no različito pristupamo prema njoj. I dok se uvijek pitamo peremo li ih dovoljno, možemo ih prati i – previše! No prekomjerno četkanje zuba ili pretjerano četkanje zapravo mogu naštetiti zubima i desnima.

Ozbiljni učinci pretjeranog četkanja

Redovito četkanje vitalno je za zdrave zube i zubno meso, ali stomatološki stručnjaci upozoravaju da se s dobrim, u ovome slučaju, može pretjerati. Poznato kao “abrazija četkicom za zube”, pretjerano četkanje može dovesti do osjetljivih zuba i povlačenja zubnog mesa.

Kad četkate previše, možete istrošiti vanjski sloj zuba. Izgubljena caklina znači manje zaštitne prevlake za vaše zube, što može dovesti do toga da vaši zubi postanu osjetljivi na vruće i hladno. Čvrsto četkanje također oštećuje osjetljivo tkivo desni i na kraju može dovesti do njegovog povlačenja, izlažući osjetljive korijene zuba i čineći ih ranjivima na parodontalne bolesti i propadanje.

Koji su simptomi pretjeranog četkanja?

Na četkici za zube “iscufale” su se dlačice jako brzo, imate natečene ili crvene desni nakon četkanja, krvare vam desni i jako ste osjetljivi na toplo i hladno? Vjerojatno pretjerano četkate zube i trebali biste se za ova posljednja dva simptoma obratiti stomatologu.

Cilj pranja zuba je uklanjanje naslaga, a za to je najvažnija dobra tehnika četkanja, a ne snažno četkanje.

Nježno četkanje površine zuba kružnim pokretima idealan je način čišćenja cakline i uklanjanja naslaga. Električne četkice vrlo učinkovito koriste ove kružne pokrete i dobra su opcija ako imate problema s pravilnim četkanjem standardnom četkicom (uostalom, mnoge verzije imaju svjetlosno upozorenje da ste previše pritisnuli četku o zube).

 

Foto: Nektarstock/iStock/Getty Images Plus via Getty Images