Može li previše masturbacije utjecati na vaš seksualni nagon?

I na vezu s vašim partnerom?

by | 28 svibnja, 2021
masturbacija

Iako je na neki načina još i dalje tabu tema, masturbacija ipak postaje važan dio mentalnog i seksualnog zdravlja. Ako ste u vezi, to bi mogla biti osjetljiva tema – upravo zbog arhaičnih pripovijesti o žensku užitku i uvjerenju koje govori da tako svu energiju trošite na samozadovoljstvo, a ne na svog partnera. To je mit i oko toga se ne morate brinuti!

Jordan Dixon, psihoseksualna terapeutkinja za veze, ističe zašto je masturbacija važna. Ona pomaže i služi za dobivanje seksualne svijesti sa sobom i pomaže kako biste bili seksualno svjesniji s drugima. Masturbacija je vrsta igre u kojoj upoznajete sami sebe i užitak vlastitog tijela, i u tome nema ništa loše, zar ne? (Pročitajte: Framing: masturbacija koje se žene ne mogu zasititi)

Ispostavilo se da, ako imate naviku samozadovoljavanja, tada ćete se i lakše opustiti s nekim drugim. Seksualni nagon varira – ponekad je visok, ponekad nizak, i to sve upravo radi nekih okolnosti u našem životu. Također, na seksualni nagon mogu utjecati i čimbenici poput prehrane, stresa, vježbanja, odnosi u vezi i obitelji…

Jordan kaže: “Samozadovoljavanje mora biti istraživanje užitka koje pomaže da izgradite samosvijest, a ne da postanete ovisni o seksualnim skriptama i normama koje su propisane da nešto mora biti.”

Previše masturbacije ne može i neće utjecati na vaš odnos s partnerom, već je to samo jedan dio seksualnog života kojeg imate samo za sebe i na kojem gradite i jačate svoje potrebe i upoznajete svoje tijelo. (Pročitajte: Što je to Mindful masturbacija, zašto postaje sve popularnija i zašto je morate probati?)

Masturbacija će vam pomoći da budete znatiželjni u vezi svega s vašim tijelom te da budete prisutni i svjesni, a upravo samoučinkovitost će dovesti do toga da što bolje komunicirate s partnerom oko seksualnih pitanja.

FOTO: golubovy iStock/Getty Images Plus via Getty Images