Pitali ste Ljiljanu: “Mislim da me suprug vara i ne znam kako da pokrenem taj razgovor s njim”

by | 17 veljače, 2021
prevara

Dobro došli u SOS kutak, seriju u kojoj na vaša pitanja i nedoumice odgovara psihijatrica. Ne ustručavajte se zatražiti stručnu pomoć – pišite Ljiljani Škrinjarić, dr. med., spec. psihijatar, psihoterapeut na [email protected] (za intimni kutak). Sva su pitanja anonimna.

Mislim da me suprug vara, za sada to još ne znam sigurno, no sve više i više mi se čini da ima nekog drugog. Oduvijek smo imali dobar, prijateljski odnos. Dugo smo u braku, a u vezi od moje 22. godine. Odrasli smo zajedno, putem se mijenjali i nije nam uvijek bilo lako. Sad imamo troje djece, dva kredita te relativno sigurne i dobre poslove. I volimo se, barem sam to mislila. Nekako smo se udaljili, slabo razgovaramo, rijetko provodimo vrijeme sami, a znam da to ne doprinosi razvoju našeg odnosa. No ja imam osjećaj da se on udaljio od mene, a istovremeno da se približio nekom drugom. Više sa mnom ne dijeli svoje neke sitnice koje mu se događaju na poslu, ili u životu. I s djecom je nekako napet, kao da ga strahovito živciraju samo kad ga pogledaju. Ne znam… I ne znam kako da pokrenem taj razgovor s njim. Imate li neki savjet? Svjetlana, 49

Draga Svjetlana,
27 godina, zajedno u vezi i braku, uistinu je dug period u kojem se dogodilo zajedničko odrastanje, puno truda se uložilo u poslovne karijere, stvaranje imovine, odgoj djece… Sve navedeno prilično je zahtjevno, uzima puno energije i često zbog toga, u velikom dijelu, nesvjesno zaboravimo ulagati u jedno od najvažnijih stvari u životu, a to su partnerski odnosi. Puno riječi ostaje neizgovoreno, puno situacija koje nam nisu ugodne ostaju neriješene i tako zapravo gradimo zid između nas koji jednog dana postaje jako vidljiv, a ponekad ga više ni ne možemo preskočiti. Godine življenja nas “troše”, psihički i fizički. Period od 50. godine osobito je obilježen navedenim. U tom periodu su mnoge od životnih zadaća riješene (odgoj djece, stambeno pitanje, poslovna pozicija) i sad više nego ikad postajemo svjesni umora, nezadovoljstva, nemira, straha. Mnoge ljude to povuče u depresiju. Svatko ima svoj način kako se nosi s time. Nekima je izlaz zaljubljivanje i početak jednog novog odnosa s nekom drugom osobom jer misle da će tako i u sebi postići promjenu koju žele – u tuđim očima će vidjeti novu, ljepšu sliku sebe, nekoga zgodnijeg, pametnijeg, zabavnijeg, tj. nekoga tko još uvijek može drugome biti poželjan. Nemam dovoljno podataka je li vaš suprug odabrao taj način, ili je u depresiji. Nađite način da mu se približite kroz sitne pažnje, probajte uvesti neke stvari u kojima ste prije zajedno uživali. Znam da ste često ljutiti i razočarani i da vam je to najteže, ali ako ne pokušate sve da bi stvari bile bolje, uvijek ćete si to predbacivati. U takvoj atmosferi lakše ćete naći prostor i priliku za razgovor. Kroz vrijeme sve istine izađu na vidjelo. Ovo je, s druge strane, sjajno vrijeme da se više posvetite sebi, da budete dotjeraniji nego ikad, da se potrudite družiti se s ugodnim ljudima pa će se i u vama pojaviti neki novi sjaj, a vaš suprug neće moći to ne primijetiti. S vremenom, ako ima emocija prema vama, osjetit ćete i promjenu u njegovom ponašanju.

Pročitajte: “Sama sam gotovo 10 godina i počela sam se pitati jesu li neki od nas predodređeni da ostanu zavijek – sami?”

Foto: silverkblack/Getty Images via Guliver