Studija kaže da je maženje psa dobro za vaš mozak, evo i zašto

by | 3 studenoga, 2022
maženje psa dobro za mozak

Odavno se kaže da su psi “čovjekov najbolji prijatelj”.

Nova studija provedena u Švicarskoj sugerira da psi mogu biti dobri za naš mozak. Istraživači su regrutirali 19 zdravih odraslih osoba (9 žena i 10 muškaraca) da im se izmjeri moždana aktivnost tijekom nekoliko sesija, u prisutnosti psa i bez njega. Istraživači su rekli da bi rezultati mogli poboljšati učinkovitost terapija uz pomoć životinja koje se koriste za liječenje mnogih stanja, uključujući: depresiju, demenciju, posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

U ovoj studiji istraživači su odlučili koristiti funkcionalnu blisku infracrvenu spektroskopiju (fNIRS). Dvije elektrode postavljene su na čela sudionika kako bi se izmjerile kognitivne aktivnosti, a pokazano je pojačanje moždane aktivnosti, to jest frontalnom korteksu – ključnom dijelu mozga koji kontrolira pažnju, radnu memoriju, rješavanje problema, razmišljanje i emocionalne reakcije.

Rezultati su pokazali kako se povećava aktivnost mozga kada se mazi pas, a pokazala se i jaka aktivnost mozga i kad je pas napustio prostoriju. Tijekom studije, sudionici su bili okupljeni oko psa, dok su bili pod skenerom. Počeli su da promatraju psa sa druge strane sobe, postepeno se približavajući dok nisu mogli da ga pomaze. Zatim su uradili istu stvar sa plišanom životinjom. A kad su uporedili oba scenarija, istraživači su otkrili da je došlo do snažnijeg povećanja moždane aktivnosti kada je pravi pas bio u blizini.

Pročitajte: Preslatki jastučići na kojima će vaši kućni ljubimci obožavati drijemati

Pas kao terapija za ljude

Provođenje ovih rezultata studije od interesa je za cijelu medicinsku zajednicu. Dr. Joey R. Gee, neurolog iz bolnice Providence Mission u okrugu Orange u Kaliforniji, rekao je za Healthline da su terapije uz pomoć pasa “vrijedne za mnoge kronične poremećaje i mogu se primijeniti u okruženjima gdje je potrebno “smirenje”, poput djece i u ustanovama za dugotrajnu skrb.”

Kućni ljubimci poput pasa mogu se i trebaju smatrati važnom terapeutskom opcijom za pacijente svih dobnih skupina koji prolaze kroz razne fizičke ili mentalne zdravstvene probleme, kako se slažu stručnjaci.

maženje psa dobro za mozak

Pročitajte: 5 najboljih plaža za pse na Jadranu

Foto: nortonrsx iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels