Treba li izbjeći vježbanje kad je lošija kvaliteta zraka?

Zagreb je posljednjih dana među najzagađenijim gradovima svijeta

by | 30 listopada, 2021
Žena trči preko mosta po maglovitom danu.

Kako se ovih dana Zagreb našao na neslavnome mjestu jednog od najzagađenijih gradova na svijetu te se smatra nezdravim za osjetljive skupine, prema švicarskom portalu IQAir koji svakodnevno objavljuje podatke vezane za kvalitetu zraka diljem svijeta, složili smo par savjeta vezano za vježbanje na otvorenom kada su ovakvi uvjeti.

U Zagrebu je povišena koncentracija čestica PM 2.5, a u trenutku pisanja ovoga teksta, zasjeli smo na visoko peto mjesto, s tim da smo u nekom trenutku bili čak na drugome. Na istoj stranici sugerira se čak da se vani nose maske zbog visoke koncentracije PM2.5 čestica, koje čini kombinacija krutih i tekućih stvari koje lebde u zraku, mikroskopski su sitne i nemoguće ih je vidjeti golim okom. Nastaju zbog loženja na kruta goriva i ispušnih plinova. Kako onečišćenje zraka utječe na naše zdravlje i što možemo učiniti da se zaštitimo svojedobno smo upitali domaće liječnike, no sada postavljamo pitanje – kako vježbati u ovome periodu?

Vježbanje se uvijek smatra pozitivnim aspektom na vaše zdravlje jer čak 30 minuta vježbanja dnevno smanjuje rizik od razvoja mnogih teških zdravstvenih stanja, uključujući rak pluća. Loša kvaliteta zraka može spriječiti da dođete u formu i, dapače, imati loš učinak po vaše zdravlje. Ali pomoću podataka o kvaliteti zraka te poznavanjem izvora i obrazaca kvalitete zraka možete si pomoći u ostvarenju najboljeg treninga uz najčišći i najsigurniji mogući zrak.

Silueta mlade žene koja trči u maglovitim planinama

No, vježbanje po zagađenom zraku može imati suprotan učinak. Kad ste aktivni, unosite više zraka u pluća nego kada ste neaktivni. Ako je kvaliteta zraka loša, možete udahnuti opasno visoke razine štetnih, čak i smrtonosnih, zagađivača. Praćenje i predviđanje kvalitete zraka mogu vam pomoći optimizirati kad i gdje ćete dobiti najviše prednosti vježbanja na otvorenom.

Kvaliteta zraka se brzo mijenja: broj zagađivača u vašem susjedstvu kada se ujutro probudite može porasti za samo nekoliko minuta i spustiti se navečer. Ako znate da vaš grad ima problema sa zagađenjem, najbolje bi bilo pratiti aplikacije ili redovito provjeravati prognozu.

Pročitajte više… Ovaj Spotify kviz pomaže vam u stvaranju savršene playliste za vježbanje

Metode predviđanja kvalitete zraka postale su pouzdane jer monitori kvalitete zraka mjere podatke o onečišćenju u stvarnom vremenu i analiziraju povijesne obrasce onečišćenja kako bi predvidjeli buduće onečišćenje zraka, čak i na razini vašeg susjedstva. Ova tehnologija može vam pomoći optimizirati svoj trening kako biste ograničili svoju izloženost zagađivačima.

Ono najbolje jest provjeravati kvalitetu vašeg lokalnog zraka ako je kvaliteta dobra (0-25 ili do 50), možete vježbati na otvorenom, a ako je od 51 do 100, astmatičari i čak zdravije osobe koje imaju prigušene probleme s plućima bi mogle imati problema kad je zrak na ovim razinama. Pokušajte vježbati u zatvorenom ili neka vam vježba na otvorenom bude kraća. Kad je pak od 101-150, riječ je o zraku nezdravom za osjetljive skupine, posebno za one s plućima i srčanim bolestima.

Pročitajte više… Kreativni načini za vježbanje na otvorenom

Kad je situacija kao ovih dana u Zagrebu, kada je kvaliteta zraka čak 162, riječ je o kategoriji “vrlo nezdravo” (od 151-200) i trebali biste ne otvarati prozore u stanu, a kamoli vježbati vani. Vježbajte unutra ili skoknite do teretane.

Samo je još jedna razina onečišćenja gora od “vrlo nezdravo”, a to je opasno zagađenje, na razini iznad 201, gdje je kvaliteta zraka dovoljno loša da se proglasi hitnom.

Osim zagađenja, pokušajte ne vježbati na otvorenome tijekom maglovitih dana. Obično je u redu vježbati po vjetrovitom danu, ali pažljivo pratite očitanja kvalitete zraka. Izbjegavajte vježbati blizu prometne ceste, a trudite se vježbati rano ujutro ili kasnije navečer jer je promet vozila tada lakši, a razine onečišćujućih tvari su niže u tom vremenskom periodu.

No ne mora značiti da će vam biti bolje ako ste u zagađenome gradu i aktivno vježbate u zatvorenome prostoru. Treba vam pročišćivač zraka dok vježbate jer je kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru (IAQ) općenito lošija od kvalitete vanjskog zraka. Stoga loša kvaliteta zraka može utjecati na vaše zdravlje čak i ako vježbate kod kuće ili u fitness centru.

Pročitajte više… Vježbanje i menstruacija – biste li trebali vježbati za vrijeme menstrualnih grčeva?

Foto: Sanja Radin; Bogdan Perfiliev/iStock/Getty Images Plus via Getty Images