Ljeto nam donosi “društveni mamurluk“, a evo i što to znači

Pripremite se, ovo bi moglo biti gore od pravog mamurluka!

by | 14 lipnja, 2021
društveni mamurluk

Pandemija koronavirusa donijela nam je i novi termin u psihologiji: društveni mamurluk.

Naime, sad kad su mnogi od nas već cijepljeni, konačno se možemo slobodnije družiti i kretati. I dok smo jako uzbuđeni zbog toga, mnogi primjećuju da su umorniji prilikom druženja nego prije koronavirusa. A to se, prema stručnjacima, događa zbog fenomena koji su nazvali – društveni mamurluk.

Što je društveni mamurluk?

U pitanju nije klinički termin, ali opisuje osjećaj umora, iscrpljenosti i “mamurluka” nakon druženja i socijalizacije. Zapravo, nakon provođenja vremena s ljudima, neki od nas osjećaju pad energije, nervozu, anksioznost, pa čak i fizičku bol. (Pročitajte: Postpandemijska anksioznost – kako riješiti takav problem?)

Zašto dolazi do društvenog mamurluka?

Usprkos uvriježenom mišljenju, društveni mamurluk događao nam se i prije pandemije, ali je sada učestaliji. Koliko god trenutačno uživali u društvu drugih ljudi, postajemo fizički i emocionalno iscrpljeni nakon samo jednog događanja.

Ipak, stručnjaci kažu da to nije razlog za brigu. Naime, limitirali smo druženja i okupljanja više od godinu dana i sasvim je prirodno da se sada ovako osjećamo. Isprva, svima će povratak na staro teško pasti. (Pročitajte: Prevladajte socijalnu anksioznost uz ovih par savjeta)

Tko je podložniji društvenom mamurluku?

Društveni mamurluk će prije osjetiti osoba koja pati od anksioznosti, kao i introverti, koji i prije pandemije nisu gravitirali ka velikim okupljanjima. Hipersenzitivne i osobe sklone empatiji su također u rizičnoj skupini.

Kako spriječiti društveni mamurluk?

Napravite dobar raspored društvenih događanja. Tajna je u balansu. Organizirajte se tako da imate vremena i za druženje, ali i za sebe. Ključne su pauze između socijalizacije.

Možete postaviti granice. Na primjer, umjesto odlaska na kavu (koja može trajati satima), predložite da se s prijateljima vidite na nekoj radionici ili na treningu. Tako ćete imati limitirano vrijeme viđanja.

Izbjegavajte grupna okupljanja u početku. Veliki broj ljudi i količina informacija može vas energetski iscrpiti. Za početak, s prijateljima se nalazite “jedan na jedan“. (Pročitajte: “Languishing” – osjećaj koji dominira 2021. Kako ga prepoznati i izaći s njim na kraj?)

Tekst: Aleksandra Dudvarski, lepotaizdravlje.rs

Foto: Unsplash