Što znači biti introvertan i koja se moć krije u introvertnim osobama?

by | 2 siječnja, 2021

Svjetski dan introvertnih osoba obilježava se svake godine 2. siječnja, a taj datum nije odabran slučajno niti bez dubljeg značenja.

Naime, ideja koja se krije iza ovog posebnog datuma jest punjenje energije nakon užurbane sezone blagdana koje svi uglavnom provode u (manjem ili većem) krugu ljudi. Obilježavanjem ovog dana širi se svijest o svijetu introverata te o svim njihovim posebnostima. Prije svega, bitno je naglasiti da introverti nisu osobe koje ne vole druge ljude, nego osobe koje biraju svoje okruženje te osobe koje nakon socijaliziranja moraju napuniti baterije tako što će biti sami. U nastavku vam donosimo nekoliko kvaliteta i posebnost po kojima ćete prepoznati introverte.

Introverti dobro poznaju sebe i svoje potrebe

Jedna od supermoći introvertnih osoba je to što oni puno bolje od ekstroverata poznaju sebe, svoju unutrašnjost, emocije i potrebe. S obzirom na to da puno vremena provode sami i u svojim mislima, introverti često znaju i predvidjeti svoje osjećaje u različitim situacijama, što ih čini puno staloženijim osobama.

Introverti su odlični u rješavanju problema

Introverti su osobe koje više vole raditi u tišini, a to im daje dodatnu koncentraciju da se duboko povežu s vlastitim mislima, zaključcima i idejama. Iz takvog načina rada rode se velike zamisli te rješenja za probleme. Isto tako, introverti su osobe koje ne odustaju lako od rješavanja problema. Jedan od njih je i Albert Einstein, koji je izjavio kako on nije pametniji od drugih, već uporniji te osoba koja se duže zadržava na rješavanju određenih problema.

Introverti su odlični timski igrači

Istraživanja su pokazala da će ekstroverti ostaviti bolji utisak na intervjuima za posao te na samom početku rada, dok će kasnije njihova volja i produktivnost opadati. S introvertima je drukčije. Oni su često tihi na početku, no bolji su timski igrači na duge staze jer rade naporno, vrijedno i u tišini sve dok ne dođu do genijalnih ideja i rješenja.

Introverti su odlični partneri i prijatelji

S obzirom na to da introverti biraju društvo te da im je njihovo okruženje iznimno bitno, oni čine i odlične partnere i prijatelje. Posvećeni su drugima, uvijek ih zanima ono bitno i duboko skriveno u ljudima koje vole, vode duboke i kvalitetne razgovore. Emocionalna aktivnost s introvertnom osobom poseban je i dubok doživljaj koji se rijetko može doživjeti s drugim osobama.

Introverti su oprezni, obazrivi i savjesni

Introverti su osobe koje duboko razmišljaju prije nego što krenu u akciju, nikad ne reagiraju u afektu te biraju riječi prije nego što ih izreknu. Sve ih to čini nevjerojatno savjesnim i svjesnim osobama.

Introverti stvaraju unutrašnje svjetove kojima preobražavaju svijet u kojem živimo

Introverti su umjetnici, izumitelji, spisatelji, glazbenici te zabavljači. Mnoge zvijezde koje su ostavile duboke tragove u svijetu te ga oblikovale svojim radom na različite načine bile su ili jesu introvertne. Primjerice, J. K. Rowling, Lady GaGa, David Bowie i Elvis Presley svojim su radom uljepšali živote mnogih stvarajući predivne svjetove u svojim glavama i dijeleći ih sa svima.

Gandhi, Shonda Rhimes, David Letterman, Harrison Ford, Gwyneth Paltrow, Elton John, Emma Watson, Meryl Streep, Tom Hanks, Bill Gates, Majka Tereza – samo su neke od introvertnih osoba koje su doista promijenile svijet svojim radom, trudom, posebnošću i predanošću.

Foto: Yuri Efremov/Unsplash