Ljeto je: Iskoristite sve moći lubenice!

by | 12 srpnja, 2014

Lubenica je najpopularnija ljetna namirnica, a osim što osvježava i služi kao desert, ona je puna čudesnih sastojaka. Otkrijte nepoznate detalje o zdravim lubenicama.

watermelon-490x261

1. Lubenica ima više likopena od svježe rajčice.
U samo jednoj šalici narezane lubenice ima oko šest grama likopena, dok u istoj količini rajčica ima oko četiri grama. Likopen se smatra čudesnim antioksidansom koji blokira djelovanje slobodnih radikala, a time i oštećenje i starenje tjelesnih stanica. Likopen djeluje i kao prevencija nastanka srčanih i malignih bolesti, a kako bi se u lubenici sačuvalo što više tog sastojka, prije jela ju je najbolje držati na sobnoj temperaturi, piše Huffington Post.

2. Njezin sok ubrzava oporavak mišića nakon treninga.
Svježa lubenica ili u obliku soka najbolje je rješenje za bolne i osjetljive mišiće tijela te “muskul fiber”. Aminokiselina L-citrulin iz lubenice ubrzava proces uklanjanja viška mliječne kiseline iz mišića, koja je odgovorna za osjećaj peckanja i zatezanja u mišićima nakon intenzivnog vježbanja. Također, znanstvenici vjeruju da je L-citrulin iz nje odgovoran i za brži oporavak mišića, bolju cirkulaciju, niži krvni tlak i bolju seksualnu funkciju.

3. Nije samo voće, već i povrće.
Iako se najčešće koristi i jede kao voće te je posebno slatka, ova zdrava namirnica spada i u grupu povrća, baš poput bundeve iz čijeg roda dolazi. Ono što je svrstava u povrće je pravilo o plodu jednogodišnje biljke – jer svi plodovi koji se koriste kao hrana i moraju se saditi svake godine iznova su povrće, dok je voće plod višegodišnjih biljaka.

4. Bogatija je vodom od bilo koje druge namirnice.
Lubenice u prosjeku sadrže oko 91,5 posto vode, što je nevjerojatno u smislu hidratizacije. Kako je ljeto period u kojem je dehidriranost vrlo česta, ideja svakodnevnog jedenja lubenice je svakako preporučljiva. Osim toga, lubenica djeluje kao diuretik jer potiče bubrege na rad, čime se tijelo brže rješava toksina iz krvi.

5. Postoji i žuta sorta.
Iako boja kore lubenice može varirati, ono po čemu je inače prepoznatljiva je njezina ružičasto-crvena unutrašnjost s košticama. No, postoji i verzija lubenice koja je iznutra žuta. Zove se “Žuti Crimson”.

Izvor: 24sata.hr