Koliko dugo čekati da znate odgovaraju li vam novi proizvodi koje koristite ili ne?

Je li reakcija koju ste dobili samo čišćenje, ili vam proizvod ne odgovara?

by | 26 listopada, 2021

Napokon ste odlučili isprobati onaj novi skincare proizvod o kojem bruji cijeli Instagram, no umjesto da vam koža zablista, vi ste dobili reakciju.

I što onda? Kako znati je li to samo dio procesa dubinskog čišćenja kože, ili vam proizvod jednostavno ne odgovara? Naravno, sve ovisi o proizvodu jer od neki se očekuje reakcija i potrebno im je dati malo više vremena (čak i do tri ili šest mjeseci) prije nego što pokažu svoj puni učinak. Nemojte odustajati na prvu, već strpljivo iskušajte još nekoliko puta.

Serumi bogati vitaminom C, salicilnom kiselinom, mliječnom kiselinom ili retinolom mogu bakterije skrivene u dubljim slojevima kože ubrzano povući na njenu površinu i tako uzrokovati izbijanje prištića. Riječ je o tome da ti sastojci djeluju tako da ubrzaju razvoj procesa koji su u vašoj koži već započeli i koji bi se prije ili kasnije odvili do kraja. No ne možemo ni svaki prištić pripisati korištenju kozmetičkih preparata. Sve ovisi o sastojcima- proizvodi koji sadrže shea maslac, silikon i proizvodi na bazi ulja mogu začepiti pore i time pogoršati stanje kože (komedogeni su).

Ako se u sastavu proizvoda ne nalaze ovi potencijalno problematični sastojci, ne trebate suditi naprečac, nego budite uporni u korištenju proizvoda neko vrijeme. Kad su u pitanju proizvodi obogaćeni salicilnom kiselinom, vitaminom C, mliječnom kiselinom i retinolom, treba pričekati i šest do osam tjedana za puni efekt. Ako se u tom periodu stanje kože ne popravi, odnosno prestane imati reakcije, vrijeme je da odustanete od tog proizvoda.

Kad očekivati dobar efekt/rezultat kod pojedinog proizvoda?
Naravno, opet, sve ovisi o sastojcima. Kod proizvoda koji sadrže retinoide za prve rezultate dovoljno je i do tri tjedna, a puni efekt šest mjeseci, baš kao i kod proizvoda koji sadrže peptide. Kad su kiseline ili bakuchiol u pitanju – 1-5 tjedana, za vitamin C – 1-3 mjeseca, hijaluronska kiselina – 1-3 tjedna, a niacinamid – 1-3 mjeseca.

Foto: Olga Peshkova via Getty Images