pomlađujuća kava
kava s cimetom
Prehrana i dijete Zdrava hrana ZDRAVLJE

Najukusnija kava ove zime miriši na božićni kolačić i pomlađuje – imamo recept

by Magda Dežđek

17.12.2025.

Jutarnja kava je ritual, ali što ako taj brzi gutljaj kofeina pretvorite u moćan eliksir zdravlja? Odgovor se krije u aromatičnom i zdravom začinu.

Topli, slatkasti začin, koji nas podsjeća na blagdansku atmosferu i ugodu, daleko je više od arome. Cimet je, naime, mala riznica polifenolnih antioksidansa s ozbiljnim znanstvenim podupiranjem. Dodavanje samo prstohvata u vašu dnevnu dozu kave može ponuditi impresivne metaboličke i zdravstvene prednosti, čineći vaš jutarnji napitak ne samo ukusnijim već i funkcionalnijim.

Zašto je cimet tajna mladosti i vitke figure

Cimet je vaš novi beauty best friend u šalici. Ne govorimo samo o Cassia cimetu iz supermarketa; govorimo o “pravom” cejlonskom cimetu, moćnom savezniku u borbi protiv starenja i kroničnih bolesti.

Zašto ga it djevojke svijeta ne ispuštaju iz kave? Ključ leži u njegovoj moći stabilizacije energije. Cimet doslovno “laže” vašem tijelu oponašajući inzulin i pomaže mu da fantastično regulira šećer u krvi. Krajnji rezultat? Nema više naglih padova energije nakon jutarnjeg kofeina, samo čista, stabilna snaga koja vam pomaže u održavanju zdrave linije.

Povrh toga, prepun je polifenola, onih moćnih antioksidansa koji smanjuju upale i štite vaše stanice od oksidativnog stresa, čuvajući tako vaš blistavi ten i zdravlje čitavog tijela. Naravno, tu je i briga za vaše srce smanjivanjem lošeg kolesterola, a cinamaldehid, glavni sastojak cimeta, pruža antibakterijsku zaštitu za savršeni zimski boost za imunitet.

Kako napraviti kavu s cimetom

Za maksimalne prednosti, preporučuje se korištenje otprilike pola do jedne čajne žličice cejlonskog cimeta dnevno, jer on sadrži znatno manje kumarina (spoja koji u velikim količinama može biti štetan za jetru) od uobičajenog Cassia cimeta.

A kako ga upotrijebiti? Jednostavno: prije nego što ulijete vruću vodu, dodajte 1/2 čajne žličice cimeta u talog kave u filteru ili u džezvu. Neka se sve zajedno skuha. Vruća voda će izvući ne samo okus već i korisna, vodotopljiva svojstva cimeta.

Na kraju, uživajte u svojoj kavi s blagim, prirodno slatkastim okusom koji ne zahtijeva dodavanje šećera. Učinite cimet stalnim dodatkom vašem ritualu kave i svakoga jutra darujte svojem tijelu mali boost zdravlja i mladosti.

Foto: Dupe