Zaradite više, a svejedno ne uspijevate uštedjeti? Evo zašto

by | 16 studenoga, 2021
kako uštedjeti novac

Ovaj osjećaj vjerojatno je poznat svima. Napokon ste dobili odličan posao ili povećanje plaće, ili je dijete krenulo u školu i više ne treba plaćati račune za jaslice – ali, gdje je sada sav taj dodatni novac kojeg biste trebali imati? Vrlo vjerojatno ste i vi uvedeni u lifestyle creek, to jest životni stil u kojem mozak vrlo brzo apsorbira da ima više prihoda na raspolaganju i u skladu s time donosi i odluke. Nesvjesno se počinjete odlučivati za skuplju njegu kože, ulažete u auto, povećavate svoje online narudžbe… I eto, prije nego što shvatite, vaš budžet polako nestaje, kako piše glamour.co.uk.

Evo malih savjeta i načina kako se boriti protiv upadanja u ovakav stil života, čitajte: trošenja:

Štedite na dan kada dobijete plaću/novce: Prebacivanje novaca na vašu ušteđevinu čim stigne plaća odlična je i učinkovita politika. Ako već imate naviku štednju, prilagodite je prema novoj plaći ili raspoloživom prihodu, i naravno, ostavite malo za uživanje. Složite poseban štedni račun ili trajni nalog kako bi isplata uvijek išla istog datuma u mjesecu – tako ste mirni i sigurni da te novce nećete potrošiti.

Aplikacija za trošenje: Složite na svom mobitelu aplikaciju koja će analizirati vašu potrošnju i pokazati vam kamo trošite novac. To je odlična stvar jer ćete odmah vidjeti koliko novaca odlazi na bezazlene sitnice i tako uspjeti preusmjeriti svoje financijske ciljeve.

Postavite svoje ciljeve: Ako ih nemate, krajnje je vrijeme da si postavite. Možda se nadate da ćete uštedjeti za polog za kuću, kupiti novi automobil ili otići na odmor. Kakav god bio vaš plan, primijenite ga na svoje financije i utvrdite koliko bi vas taj prihod mogao potaknuti da sve to ostvarite.

Pazite što uzimate na kredit: Kad imate više prihoda na raspolaganju, može se osjetiti opušteniji stav prema posuđivanju i uzimanju nečega “,na rate”. Ali, pretjerano se obvezati zaduživanjem na kreditnim karticama ili korištenjem usluga “Kupi sada, plati kasnije”, može biti nezgodna navika iz koje se treba izvući, a dug se može povećati jako brzo. Kredit i zaduživanje nije nužno loša stvar, ali pazite da ne dopustite da se on povećava te uvijek posuđujte po razumnoj stopi i vraćajte na vrijeme.

Ako imate mogućnost štednje i možete odvajati novac sastrane, svakako iskoristite tu mogućnost jer ima puno ljudi koji to ne mogu, to jest bilo kakav vid štednje im je nedostižan i neizvediv.

FOTO: Karolina Grabowska/Pexels